ΝΕΟΤΕΡΟ
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ
ΕΝ ΔΗΜΩ ...

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ..... (ΛΙΜΕΝΙΚΗ) ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ !

(2356 - 15/08/2005)

 

Αν τα επόμενα χρόνια θελήσετε να κάνετε διακοπές στην νότια Κρήτη θα πρέπει να είστε προσεκτικοί : είναι πιθανόν να συναντήσετε τη λιμενική πύλη του Νότου!


Οι μακραίωνες σχέσεις της Κρήτης με την νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις χώρες και τους λαούς της, τροφοδοτούν σήμερα τα όνειρα των Κρητικών για ανάπτυξη σχέσεων και ανταλλαγών προϊόντων με τις χώρες αυτές. Έτσι, για την αναγκαιότητα « χωροθέτησης της πύλης του Νότου » που αναφέρεται στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης δυό Δήμοι ερίζουν, το Τυμπάκι και η Ιεράπετρα , με αποτέλεσμα στην ιεράρχηση του ρόλου των λιμανιών που δημοσιεύεται στο ίδιο Πλαίσιο (2003) να εμφανίζονται και οι δύο αυτοί Δήμοι να πρέπει να αποκτήσουν λιμάνια διεθνούς εμβέλειας !

Όταν ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας επισκέφθηκε την Μεσσαρά, όπου βρίσκεται το Τυμπάκι, αναφέρθηκε στο Λιμάνι του Νότου με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθεί η τοπική κοινωνία. Τότε, οι φορείς της Ιεράπετρας έσπευσαν να δεσμεύσουν τον Πρωθυπουργό σε επίσκεψή του στην Ιεράπετρα για το ίδιο αντικείμενο. Μ έχρι εδώ το σχόλιο που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι, οι εξαγγελίες πολιτικών προσώπων δεν είναι ακριβώς….αρκετές για τη χωροθέτηση μεγάλων έργων ! Υπάρχει, όμως και συνέχεια...

Αν για τους Κρητικούς Πύλη του Νότου είναι συνώνυμο των εμπορικών και τουριστικών ανταλλαγών, δεν είναι το ίδιο για την κυβέρνηση και τους επενδυτές . Θα θυμάστε την (παλιότερη) συζήτηση για ίδρυση σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στην ακριτική Γαύδο και στην Γαυδοπούλα . Υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα και έχουν γίνει επερωτήσεις στην Βουλή τα προηγούμενα χρόνια. Οι σκέψεις λοιπόν της κυβέρνησης, απο ότι φαίνεται, είναι να συνδυαστεί το Λιμάνι του Νότου με τον χαρακτήρα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, μια δραστηριότητα που απέχει πολύ από το να συνδέεται με την τοπικές δραστηριότητες και την τοπική οικονομία. Πρόκειται για ένα είδος «βαριάς εμπορικής βιομηχανίας» που η χωροθέτηση της ανάμεσα σε ήδη αλληλοσυγκρουόμενες χρήσεις γης, αυτές των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και του τουρισμού που χαρακτηρίζουν τόσο το Δήμο Τυμπακίου όσο και τον Δήμο Ιεράπετρας, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει!

Μόλις το αντιλήφθηκαν οι τοπικοί φορείς της Ιεράπετρας έσπευσαν να διευκρινήσουν οτι ναι μεν «κρατούν» την πρωθυπουργική εξαγγελία, όμως αυτό που ζητούν δεν είναι ένας σταθμός εμπορευματοκιβωτίων αλλά ένα εμπορικό – τουριστικό λιμάνι!

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ψηφίσαμε την σχετική απόφαση της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση της 2ας Ιουλίου που έγινε στον Αγιο Νικόλαο και όπου, παρά το γεγονός ότι συζητήθηκαν οι παραπάνω παράμετροι, η απόφαση που προέκυψε δεν απεικονίζει στο ελάχιστο τις παραμέτρους αυτές !

Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.