ΕΝ ΟΙΚΩ ...

 

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ

ΠΡΟΣ : Τις Δ.Ε των ΤΕΕ/ΤΑΚ και ΤΕΕ/ΤΔΚ
Τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας, την Ν.Ε Λασιθίου
ΚΟΙΝ : Κλαδικούς και Επαγγελματικούς Συλλόγους

Ηράκλειο 25 Νοεμβρίου 2002

Αγαπητοί συνάδελφοι,
μετά την κοινή συνεδρίαση των Δ.Ε των 2 Τμημάτων μας στο Ρέθυμνο στις 15 Μαϊου 2002, με αναφορές μας στις 30 Ιουλίου, στις 7 Αυγούστου, στις 20 Αυγούστου και στις 7 Νοεμβρίου 2002 είχαμε προτείνει στην Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΑΚ συγκεκριμένες, κλιμακούμενες ενέργειες (στα πλαίσια υλοποίησης των κοινών αποφάσεων των Δ.Ε) για το «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης», αλλά και για το «Πλαίσιο Κατευθύνσεων για το Εθνικό Χωροταξικό» αντίστοιχα. Στην αναφορά μας μάλιστα στις 6 Αυγούστου 2002 είχαμε καταθέσει την διαφωνία μας για την «αποσιώπηση» των απόψεων και των προτάσεων και την «εν κρυπτώ» δράση του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τα παραπάνω θέματα, παρά τις κοινές αποφάσεις με το Τμήμα Δυτικής Κρήτης. Όλα αυτά πριν αλλά και μετά την αναβολή της αρχικά προγραμματιζόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Αύγουστο και την συνέντευξη τύπου που τελικά δώσαμε ως ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 8 Αυγούστου 2002.

Καμία από τις κοινές αποφάσεις των Δ.Ε αλλά και άλλες αποφάσεις της Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν υλοποιήθηκε όπως σχεδιάστηκε, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 22 Νοεμβρίου χωρίς να έχουν υλοποιηθεί τα ζητούμενά μας.

Συγκεκριμένα πέρασαν 6 μήνες από την κοινή μας συνεδρίαση στο Ρέθυμνο και στο διάστημα αυτό δεν υλοποιήθηκαν οι κοινές αποφάσεις των Δ.Ε (Ενημερωτικό ΔελτίοΤΕΕ αρ. 2203/17 Ιουνίου 2002).

• Δεν έγινε κοινή επεξεργασία των απόψεων των 2 Τμημάτων από τις αντίστοιχες Ομάδες Εργασίας,

• Δεν κατέληξαν στη συνέχεια οι 2 Δ.Ε σε κοινό πλήρες κείμενο,

• Δεν δημοσιοποιήθηκε αυτή η κοινά επεξεργασμένη θέση (συνέντευξη τύπου, ημερίδες κλπ),

• Δεν κάναμε κοινωνό την κοινή γνώμη στο μέγα αυτό θέμα,

• Δεν καλλιεργήσαμε τις συμμαχίες μας με τους άλλους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Κρήτης και ιδιαιτέρως με τα άλλα Επιμελητήρια.

Το επιχείρημα πως το τελικό σχέδιο κειμένου και οι συνοδευτικοί χάρτες του συνεχώς τροποποιούνταν και αυτό εμπόδιζε την τελική διατύπωση κοινά επεξεργασμένης θέσης από τα 2 Τμήματα είναι πρόφαση, γιατί τίποτα δεν μας εμπόδιζε να διαμορφώσουμε –όπως οφείλαμε ως αυτόνομος και αυτεξούσιος φορέας σύμβουλος μάλιστα της Πολιτείας- τις δικές μας απόψεις, ανεξάρτητα από τις βουλές των κυβερνώντων. Εξάλλου είχε αποφασιστεί από τις Δ.Ε η συνέχιση λειτουργίας των Ομάδων Εργασίας μας προκειμένου να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν για παρατηρήσεις μας που δεν ενσωματώνονταν στα νέα κείμενα. Φυσικά και το σκέλος της κοινής απόφασής μας που αφορούσε ενέργειες για το «Εθνικό Χωροταξικό» αγνοήθηκε.

Φτάσαμε στο παρά πέντε, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, μόλις 4 ημέρες πριν την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να γίνει κοινή συνεδρίαση στο Ηράκλειο των 2 Δ.Ε από κοινού με τις Ομάδες Εργασίας. Κι αυτό ενώ δεν είχε συζητηθεί πριν στην Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΑΚ το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του. Από την κοινή συνεδρίαση απουσίαζε η Ν.Ε Λασιθίου παρά το ότι είχε επεξεργασμένες απόψεις που είχε αποστείλει στην Δ.Ε, ενώ αντίθετα υπήρξε σοβαρή και έντονη συμμετοχή της Ν.Ε Ρεθύμνου του ΤΕΕ/ΤΔΚ. Στην κοινή συνεδρίαση ακούσαμε για πρώτη φορά τις τελικές προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΑΚ, χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτές διαμορφώθηκαν με πλήρη σύνθεση και με αρκετές διαφοροποιήσεις των μελών της σε επιμέρους θέματα. Ήταν φυσικό με τέτοια έλλειψη προετοιμασίας, με την πίεση του χρόνου, με έλλειψη συμμετοχής να μην γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση. Επικεντρωθήκαμε κυρίως σε άμβλυνση των αντιθέσεων και σε μια λογική διαχείρισης του τελικού κειμένου, πολλά σημεία του οποίου μόνο σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση ανακαλύπταμε τότε.

Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Προχειρότητα που δεν αρμόζει ούτε στην ιστορία του φορέα μας, ούτε στην σημασία του θέματος.

• Δεν μπορούμε να είμαστε συνυπεύθυνοι στους χειρισμούς αυτούς και γι΄ αυτό διαχωρίζουμε την στάση μας από αυτή την τακτική. Αν είχαν υλοποιηθεί και μάλιστα εγκαίρως οι προτάσεις μας -όπως τις καταθέταμε εδώ και καιρό- αν είχαν εφαρμοστεί οι κοινές αποφάσεις των 2 Δ.Ε στο Ρέθυμνο τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και όσον αφορά την παρουσία, τεκμηρίωση και σοβαρότητα του φορέα μας αλλά και όσον αφορά το ίδιο το «Πλαίσιο Χωροταξικών κατευθύνσεων Κρήτης». Με την δημοσιότητα και την ανάδειξη του θέματος –όπως εμείς θα κάναμε- η Πολιτεία θα ήταν αναγκασμένη κάτω από την πίεση των φορέων και της κοινής γνώμης να το έχει βελτιώσει σημαντικά και κυρίως στις κατευθύνσεις που έπρεπε.

• Την διαφωνία μας αυτή θα καταθέσουμε στην συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τμήματός μας στην Ιεράπετρα στις 30 Νοεμβρίου 2002, θα δημοσιοποιήσουμε για ενημέρωση τόσο των συναδέλφων όσο και της κοινής γνώμης.

• Ας ελπίσουμε πως δεν θα επαναληφθούν τα ίδια με το κεφάλαιο «Πλαίσιο κατευθύνσεων για το εθνικό Χωροταξικό» και επαναφέρουμε για τήρηση και εφαρμογή την κοινή απόφαση των 2 Δ.Ε στο Ρέθυμνο για το θέμα αυτό.

 

Τα Μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Κλάδος Αλέκος
Σφακιανάκη Βάννα
Τρουλλινός Θεόφιλος


 

Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.