ΕΝ ΟΙΚΩ ...

 

ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΠΡΟΣ : Την Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΑΚ
Τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας
ΚΟΙΝ : Σύνδεσμο Εργοληπτών, ΕΜΔΥΔΑΣ, Ν.Ε Λασιθίου, Κλαδικούς Συλλόγους, Μ.Ε Δημοσίων Έργων, Καπετανάκο Ν., εκπρόσωπο στο Ν.Σ.Δ.Ε.

Ηράκλειο 27 Μαΐου 2002

Αγαπητοί συνάδελφοι,
σε 2 πρόσφατες συνεδριάσεις της η Δ.Ε συζήτησε το θέμα της κατασκευής έργων με αυτεπιστασία των Δημάρχων, παρουσία του εκπροσώπου μας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων (που έφερε το θέμα), του Συνδέσμου Εργοληπτών και συναδέλφων των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και της ΤΥΔΚ Ηρακλείου. Παρά την αναλυτική παρουσίαση και συζήτηση του θέματος (Νομικό πλαίσιο, έκταση φαινομένου, ποιοτικά χαρακτηριστικά του) δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισής του, ενώ είναι φανερό πως ενόψει δημοτικών εκλογών θα εντείνεται.
Πιστεύουμε πως το ΤΕΕ/ΤΑΚ θα μπορούσε πολλά να κάνει για το θέμα –ανεξάρτητα αν θα έφερνε αμέσως αποτελέσματα- και πως χωρίς καμιά απόφαση και δράση είναι ως να μην συζητήθηκε καν το θέμα.

Επειδή διαφωνούμε με αυτή την τακτική καταθέτουμε γραπτά και συνοπτικά τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις που αναπτύξαμε στην Δ.Ε, εμμένοντας στην ανάγκη λήψης σχετικής απόφασης.

1. Δεν νοείται καμιά εκτέλεση ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΥ με αυτεπιστασία των Δημάρχων για πολλούς λόγους, με βασικότερους τέσσερις :
(α) Οι Δήμοι δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες για επιτόπου και καθημερινή επίβλεψη των έργων, πόσο μάλλον επαρκείς ως προϋποθέτει το άρθρο 11 του Π.Δ 171/87,
(β) Τα έργα που εκτελούν οι Δήμοι με αυτεπιστασία δεν διαθέτουν πλήρεις μελέτες, ώστε ακόμα κι αν διέθεταν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες να μπορούσαν να εφαρμόσουν κατασκευαστικά σχέδια
(γ) Ρα έργα που εκτελούνται έτσι κατά κανόνα πάσχουν ποιοτικά, σε περίπτωση δε αστοχίας ή ατυχήματος οι ευθύνες διαχέονται με τρόπο που τελικά ο μοναδικός υπεύθυνος και υπόλογος να είναι ο επιβλέπων μηχανικός δημόσιος υπάλληλος και
(δ) Τα έργα στοιχίζουν κατά κανόνα περισσότερο –παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα- γιατί στο κόστος τους δεν περιλαμβάνονται δαπάνες που πληρώνονται από άλλους πόρους και με άλλες διαδικασίες (προσωπικό- μηχανήματα Δήμων, μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, καύσιμα-λιπαντικά, αποσβέσεις-ζημιές κλπ).
2. Εξάλλου το ίδιο το νομικό πλαίσιο, παρά τις εγγενείς και σκόπιμες ασάφειές του, είναι αρκετά αυστηρό με τις προϋποθέσεις που βάζει. Παρά ταύτα το Ν.Σ.Δ.Ε τις ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο, αυθαίρετα, επιβεβαιώνοντας έτσι προγενέστερη διαπίστωσή μας πως έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία του. Γι΄ αυτό άλλωστε είχαμε διαφωνήσει με τον επανορισμό εκπροσώπου μας σ΄ αυτό, εκπροσώπου που κατέληξε –όπως ήταν φυσικό- να μειοψηφεί, «νομιμοποιώντας» όμως έτσι με την συμμετοχή μας τις αποφάσεις του. Τονίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίασή του (Δευτέρα 20 Μαΐου) ενέκρινε την εκτέλεση 11 έργων με αυτεπιστασία των Δημάρχων, μεταξύ των οποίων και 3 σημαντικά νέα έργα (αξιοποίηση γεωτρήσεων, κατασκευή αρδευτικών δικτύων αρκετών χιλιομέτρων, αναπλάσεις όψεων και κοινοχρήστων χώρων) προϋπολογισμού 160 εκατ. δρχ. περίπου το καθένα.
3. Εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία των Δημάρχων νοείται για μάς μόνο όταν πρόκειται για επισκευές-αποκαταστάσεις ζημιών-συντηρήσεις, είτε αφορούν αυτές αγροτικούς δρόμους, είτε αφορούν δίκτυα (ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης). Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως δεν είναι δυνατόν ο κάθε Δήμος να πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες που διέπουν άλλα νέα έργα και να περιμένει την σύνταξη «μελέτης», αποφάσεις Συμβουλίων κλπ. Θα έπρεπε η διαδικασία να είχε απλουστευθεί.
4. Με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη τακτική παρατηρείται το άκρως παράδοξο φαινόμενο, ενώ κυριαρχεί η πολιτική των 2 κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ) να ιδιωτικοποιούν κάθε δημόσια επιχείρηση και δραστηριότητα που ασκούσε μέχρι χθες ο δημόσιος τομέας, ταυτόχρονα να «δημοσιοποιείται» μια δραστηριότητα που ασκούσε μέχρι χθες αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας, αυτός της κατασκευής δημοσίων έργων. Έτσι οι εργολήπτες Δ.Ε δεν έχουν παρά να προσληφθούν στις «Δημοτικές Επιχειρήσεις» ή να μισθώσουν τα πτυχία τους ή να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ –όπως λέγαμε παλιότερα.

Μετά τα παραπάνω προτείναμε στην Δ.Ε να αποφασίσει τα παρακάτω:

1. Ο Τομέας συντήρησης-επισκευής και αποκατάστασης ζημιών να πάψει να θεωρείται «έργο» και να απαγκιστρωθεί από τις διαδικασίες παραγωγής έργων. Χρειάζεται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, που πιστεύουμε πως θα έβρισκε σύμφωνη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα μπορούσαμε να το προβάλλουμε και να το διεκδικήσουμε από κοινού. Οι διαδικασίες, το ύψος των δαπανών κατά Δήμο και ότι άλλο σχετικό μπορούν εύκολα να προσδιοριστούν με βάση διαθέσιμα αντικειμενικά στοιχεία και κριτήρια(πληθυσμός, έκταση, αριθμός οικισμών κατά Δήμο, μήκος και παλαιότητα δικτύων, χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων κλπ)
2. Μέχρι να γίνει αυτό διατυπώσαμε την θέση με αυτεπιστασία να εκτελούνται μόνο «έργα» όπως τα παραπάνω. Την θέση αυτή μπορούμε να τεκμηριώσουμε και να προβάλλουμε με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση. Πιστεύουμε πως έχουμε τα επιχειρήματα να πείσουμε, αν όχι τις πολιτικές εξουσίες, τουλάχιστο τους συναδέλφους υπαλλήλους –μέλη μας και την κοινή γνώμη, φυσικά με τρόπο συστηματικό, προβολή και τεκμηρίωση. Με βάση αυτή τη θέση τοποθετείται και ο εκπρόσωπός μας στο Ν.Σ.Δ.Ε. Κυρίως όμως η προσπάθεια πρέπει να στραφεί και το βάρος πρέπει να ριχθεί στο να μην φθάνουν στο Ν.Σ.Δ.Ε εισηγήσεις για τέτοια εκτέλεση έργων υπογραμμένες μάλιστα από συναδέλφους.
3. Ταυτόχρονα και στο βαθμό που παρόλα αυτά η κατάσταση επιδεινώνεται, θα μπορούσαμε να προσβάλλουμε τέτοιες αποφάσεις ή να ζητήσουμε να ελεγχθούν ποιοτικά και οικονομικά τέτοια «έργα» από αρμόδια Όργανα και Σώματα.
4. Ακόμα και αν δεν καταφέρναμε να μειώσουμε την έκταση του φαινομένου μέσα στο 2002 και ενόψει δημοτικών εκλογών, τουλάχιστο θα ωριμάζαμε τις προτάσεις μας ώστε από το 2003, με τις νέες Δημοτικές Αρχές οι τεχνικές υπηρεσίες, η ΤΥΔΚ και όλοι οι συνάδελφοι υπάλληλοι να ήταν πια σε θέση να τηρήσουν μια ενιαία στάση, επιστημονικά και δεοντολογικά σωστή.

Με την κατάθεση αυτού του κειμένου διαφωνίας αλλά και προτάσεών μας επαναφέρουμε το θέμα, μιας και δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση από την Δ.Ε. Θα μπορούσε μάλιστα το θέμα αυτό να αποτελέσει μέρος του «Μνημονίου Συνεργασίας» για ΠΛΗΡΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ μεταξύ του ΤΕΕ/ΤΑΚ, της ΕΜΔΥΔΑΣ και του Συνδέσμου Εργοληπτών.

Τα μέλη της Δ.Ε.

Κλάδος Αλέκος
Σφακιανάκη Βάννα
Τρουλλινός Θεόφιλος


 

Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.