ΕΝ ΟΙΚΩ ...

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ 2001

Αντιπροσωπεία ΤΕΕ/ΤΑΚ 6 Φεβρουαρίου 2002

Υπενθυμίζουμε ότι ως παράταξη είχαμε καταψηφίσει το κείμενο "Στόχοι Προγράμματος Δράσης 2001-2003" στην Αντιπροσωπεία της 27ης Ιουνίου 2001. Γιατί ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟΧΟΙ (αφού δεν υπήρχε ιεράρχιση, αξιολόγηση, προτεραιότητα), ΟΥΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (αφού δεν υπήρχαν θέσεις, προτάσεις), ΟΥΤΕ ΔΡΑΣΗΣ (αφού δεν προτείνονταν ενέργειες, τρόποι διεκδίκησης, δράσεις). Ήταν όπως λέγαμε μια παράθεση - καταγραφή θεμάτων, επανάληψη προηγουμένων 3ετιών που δεν σηματοδοτούσε καμιά αλλαγή πορείας του Τμήματος. Μάλιστα ο συν. Φορτσάκης είχε σχολιάσει πως το ΤΕΕ/ΤΑΚ την 3ετία αυτή γενικά θα ...παρακολουθεί.

Με βάση αυτή μας την τοποθέτηση και στο βαθμό που ο Απολογισμός που συζητάμε σήμερα για να συνταχθεί (όπως λέγεται στην εισήγηση) χρησιμοποίησε ως πλαίσιο το παραπάνω κείμενο, θα μπορούσαμε ευθύς εξαρχής να πούμε πως δεν μας εκφράζει, δεν μας ικανοποιεί.
Θα προσπαθήσουμε να το τεκμηριώσουμε, να το αποδείξουμε.
Είναι όμως Απολογισμός αυτός;
Έστω στα πλαίσια του Προγράμματος Δράσης που είχε ψηφίσει η Αντιπροσωπεία ;

Καταρχήν είναι θετικό που έρχεται μετά από πολλά χρόνια για συζήτηση "Απολογισμός" στην Αντιπροσωπεία για συζήτηση και ψήφιση. Μόνο που δεν είναι Απολογισμός της Δ.Ε γιατί ουδέποτε συζητήθηκε στην Δ.Ε. Είναι Απολογισμός του συν. Προέδρου της Δ.Ε. Το πιθανότερο βέβαια είναι πως δεν θα ήταν διαφορετικός κι αν είχε συζητηθεί στην Δ.Ε. Φαίνεται λοιπόν πως δεν έχει κατανοηθεί η διαφορά της καταγραφής των "δραστηριοτήτων της Δ.Ε" ανά 2μηνο που έρχεται στην Αντιπροσωπεία από τον ετήσιο Απολογισμό της Δ.Ε. Η πρώτη απλά καταγράφει και παρουσιάζει, ο δεύτερος πρέπει να περιέχει εκτιμήσεις, αποτελέσματα, σχόλια, συμπεράσματα. Ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του ορίζει για τον "Απολογισμό δράσης" : "Η αξιολόγηση πεπραγμένων, η παρουσίαση και εκτίμηση (θετικών-αρνητικών, ωφελειών-ζημιών) του συνόλου των πράξεων κάποιου στον τομέα δραστηριότητάς του". Δεν είναι λοιπόν Απολογισμός Δράσης με την ακριβή έννοια του όρου. Γι΄ αυτό εξάλλου δεν συνοδεύεται και από Προγραμματισμό για το 2002 (πράγμα που είχε ζητήσει ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας). Γιατί υποτίθεται πως κάνοντας αξιολόγηση των πεπραγμένων σου οδηγείσαι και σε βελτιωτικές κινήσεις για τον επόμενο χρόνο.
Τί είναι λοιπόν αυτό που συζητάμε σήμερα ;

Είναι μια συρραφή των 2μηνων Δραστηριοτήτων της Δ.Ε που ταξινομήθηκαν έτσι για να θυμίζουν το "Πρόγραμμα Δράσης". Να φαίνεται πως αυτά έγιναν στα πλαίσιά του και για υλοποίησή του και να αποκρύπτεται το ΟΥΣΙΩΔΕΣ που θα αναφέρουμε στο τέλος.
Είναι φυσικό αποτέλεσμα ενός Προγράμματος Δράσης χωρίς προτεραιότητες, ιεράρχηση, χωρίς ταυτότητα βούλησης. Ενός προγράμματος δράσης εφ΄ όλης της ύλης και ότι προκύψει. Κρίνουμε λοιπόν αυτό το κείμενο ως "Δραστηριότητες της Δ.Ε" και βάζουμε εμείς τα δικά μας συμπεράσματα εν είδει Απολογισμού.

Από την καταγραφή των δραστηριοτήτων και με την γνώση από την συμμετοχή μας προκύπτει ότι η Δ.Ε το 2001 ή στους 9 μήνες μέχρι σήμερα :

1. Ολοκλήρωσε τα θεσμικά (Οικονομικός Απολογισμός, Προϋπολογισμός, Πρόγραμμα Δράσης, Μόνιμες Επιτροπές, εκλογή Ν.Ε Λασιθίου)
2. Παρέλαβε δραστηριότητες της προηγούμενης Δ.Ε
3. Ενημερωνόταν κατά διαστήματα για συσκέψεις και εκδηλώσεις άλλων
4. Συναντήθηκε με τον Γ.Γ της Περιφέρειας και τον Νομάρχη Ηρακλείου μια φορά και
5. Συζήτησε θέματα και αποφάσισε ενέργειες, η πλειοψηφία των οποίων προτάθηκαν από εμάς. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς συγκρίνοντας τη θεματολογία των δραστηριοτήτων της Δ.Ε με τις προτάσεις που καταθέσαμε εμείς.

Είναι πιστεύουμε φανερό από την θεματολογία της Δ.Ε πως πουθενά δεν υπάρχει η ταυτότητα και η σφραγίδα της πλειοψηφίας της Δ.Ε και του Προεδρείου της. Δεν κατευθύνουν πουθενά το σκάφος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, το αφήνουν απλά να αρμενίζει και προσπαθούν να αποφεύγουν τις ξέρες. Αλλά και για τα θέματα που προτείναμε εμείς οι ενέργειες έμειναν στην μέση κι έτσι αποτελέσματα δεν υπήρξαν. Είναι δυνατό να απευθύνεσαι σε Υπουργεία, στην Περιφέρεια, σε Ν.Π.Δ.Δ.(Δήμοι, Ν.Α), στην Εισαγγελία, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη ΔΕΗ, στη ΔΕΠΟΣ, στο Τ.Ε.Ε κεντρικά, στο ΤΣΜΕΔΕ και να μην σου απαντούν ; Αυτό δεν δείχνει πόσο σε υπολογίζουν ; Η σιωπή σου στην συνέχεια δεν επιβραβεύει την στάση τους ; Είναι δυνατό να αθετούν υποσχέσεις τους (Περιφερειάρχης, Νομάρχης) κι εμείς να μην τους καυτηριάζουμε, να μην επανερχόμαστε ; (Μόνο ο Δήμαρχος Ηρακλείου φαίνεται πως είναι αξιόπιστος και συνεπής συνεπιστολογράφος μας. Μάλιστα μας απαντά πριν μιλήσουμε). Γι΄ αυτό και στο κείμενο δεν γίνεται καμιά αναφορά για τί απαντήσεις πήραμε, τί αποτελέσματα είχαμε, τί καταφέραμε να αλλάξουμε ή να κατοχυρώσουμε. Το μόνο θέμα που ίσως υπάρξει αποτέλεσμα είναι αυτό της παράνομης ηλεκτροδότησης των αυθαιρέτων λόγω συγκυρίας (παρουσία του συν. Καμπέλη στο ΥΠΕΧΩΔΕ) Τώρα μάλιστα πληροφορούμαστε ότι ετοιμάζεται τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου για να το αντιμετωπίσουν.

Ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα άπειρα σοβαρά προβλήματα απασχολούν τους συναδέλφους, άμεσα ή έμμεσα. Από τα γενικότερα θέματα (χωροταξικά, απραξία έργων, καταστρατηγήσεις Νόμων, παραδιοίκηση κλπ) μέχρι τα ειδικά (προβλήματα έκδοσης αδειών, ασφαλιστικά, ανταγωνισμού, εκπτώσεων ποιότητας έργου και αμοιβών, υποβάθμισης ρόλου μηχανικών κλπ). Το πόσο σημασία δίνεται σε αυτά φαίνεται και από το ότι ξεχάστηκε να συμπεριληφθεί στο κείμενο ότι συζητήσαμε τα προβλήματα της Δ/νσης Πολεοδομίας της Ν.Α. Ηρακλείου (μετά από πρόταση του συν. Τουλουπάκη) και κάναμε σχετικό διάβημα στον Νομάρχη.

Τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα στην κατεύθυνση της συνεργασίας μας με τα άλλα Επιμελητήρια, με το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, με άλλους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς (ούτε με τους κλαδικούς μας συλλόγους), στον τομέα της ενημέρωσης των συναδέλφων. Εκκρεμούν πολλά θέματα όπως της συγκρότησης της Μόνιμης Επιτροπής Ασφαλιστικού και της διοργάνωσης συγκέντρωσης γι΄ αυτό με ή χωρίς συμμετοχή της Αθήνας.

Σοβαρό όμως από άποψη δημοκρατικής ευαισθησίας και δεοντολογίας είναι το πως αντιμετωπίζονται οι προτάσεις και τα θέματα που κατατίθενται στην Δ.Ε και την Αντιπροσωπεία, κυρίως από πλευράς Δ.Ε και Προέδρου της (που καταρτίζει την Η.Δ). Πολλά θέματα και προτάσεις, όχι μόνο δικές μας, ή δεν μπαίνουν καθόλου για συζήτηση ή καθυστερούν υπερβολικά χάνοντας την επικαιρότητά τους. Πολλά παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε. Επίσης δεν παίρνουν απαντήσεις οι ερωτήσεις που έχουμε υποβάλλει προς την Δ.Ε και επιμέρους και συγκεντρωτικά, όπως αυτές που υποβάλλαμε στην Αντιπροσωπεία στις 12/9/2001. Αυτό χαρακτηρίσαμε και σε προηγούμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ως έλλειμμα Δημοκρατίας. Κάθε ερώτηση, πέρα και πάνω από το θεσμικό πλαίσιο, χρήζει απάντησης, ακόμα κι αν η απάντηση είναι δεν θέλω, δεν μπορώ, δεν ξέρω, διαφωνώ, ή φέρε εισήγηση και συγκεκριμένη πρόταση.

Σοβαρό για τους ίδιους λόγους είναι και το θέμα της εκπροσώπησης και της συμμετοχής των συναδέλφων στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, που όλο και μειώνεται.
Δεν έγινε τίποτα με την ανασύνταξη του καταλόγου και την βελτίωση των διαδικασιών των πραγματογνωμοσυνών. Ο επανορισμός εκπροσώπων του Τμήματος στις σοβαρότερες εκπροσωπήσεις, παρά τη σοβαρή δουλειά καταγραφής που προηγήθηκε και την δέσμευση ότι θα ειδωθεί το θέμα ολοκληρωμένα και με προκήρυξη, έμεινε στις καλένδες. Υποθέτουμε για να οριστεί ξανά για 5η θητεία (πάμε για 10ετία) ο συν. Κολυβάκης εκπρόσωπος στο ΣΧΟΠ και για να ορίζουμε αποσπασματικά και ανά περίπτωση σε κάθε συνεδρίαση της Δ.Ε εκπροσώπους. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ έτσι απωθεί τους συναδέλφους που ήδη το κατηγορούν (την πλειοψηφία βέβαια) ότι μόνο Ομάδες Εργασίας προκηρύσσει, κι αυτές για να συμμετέχουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Και δεν θα φταινε οι συνάδελφοι που θα τα λένε. Επιμένουμε πως ο τομέας των εκπροσωπήσεων του Τμήματος πάσχει σοβαρά, ακόμα και όταν μέλη της Δ.Ε μας εκπροσωπούν (π.χ στα Τεχνικά Συμβούλια). Ίσως γι΄ αυτό δεν αναφέρεται τίποτα για τις εκπροσωπήσεις και την συμμετοχή στο κείμενο που συζητάμε σήμερα.

Τίποτα ακόμα δεν αναφέρεται για τον Ν. Λασιθίου. Πέραν της μίσθωσης νέων γραφείων της Ν.Ε Λασιθίου, τίποτα δεν έχει έρθει στην Δ.Ε ή την Αντιπροσωπεία είτε σαν πρόβλημα του Ν. Λασιθίου και των συναδέλφων εκεί, είτε σαν δραστηριότητα της Ν.Ε και προγραμματισμός δράσης της.

Από τα παραπάνω το μόνο που δεν μπορεί να προκύψει είναι το συμπέρασμα πως: "η δράση του Τμήματος ήταν αρκετά σημαντική, η παρουσία μας εμφανής σε όλα τα σημαντικά θέματα που μας ενδιαφέρουν" όπως αναφέρει ο Πρόεδρος. Αντίθετα μπορεί να βγει ως ΟΥΣΙΩΔΕΣ συμπέρασμα αυτό που γράφουμε στην εφημερίδα μας, στην στήλη "Ο καιρός περνά", πως η πλειοψηφία της Δ.Ε το διάστημα αυτό:

α. Αντιμετωπίζει τα αναπόφευκτα, αποφεύγοντας τον Προγραμματισμό
β. Παρακολουθεί τα ....τρέχοντα, αφήνοντας έτσι ανεκπλήρωτους τους Στόχους
γ. Περιμένει να έρθει κανένα θέμα από άλλους, κι αυτό το αφήνει στην μέση αποκλείοντας
έτσι την πιθανότητα να φέρει αποτελέσματα
Επιμέρους παρατηρήσεις θα κάνουν οι συνάδελφοι που θα μιλήσουν στην συνέχεια.
Με τα παραπάνω προσπαθήσαμε να τεκμηριώσουμε το γιατί δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το κείμενο ως Απολογισμό της Δ.Ε για το 2001 και πιστεύουμε, ανεξαρτήτως των διαφορών μας, χωρίς φόβο και πάθος, ότι θα ήταν χρήσιμη μια ουσιαστική συζήτηση εκτιμήσεων και συμπερασμάτων επί της δραστηριότητας της Δ.Ε το 2001, κι ας μην υπάρχουν στην εισήγηση.


Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.