ΕΝ ΟΙΚΩ ...

 

ΠPOTEPAIOTHTEΣ του TEE/TAK για 2001-2003

του Aντώνη Aνηψητάκη (AMAK)
(Συνεδρίαση Αντιπροσωπείας 27/6/2001)

 

Α. ΓENIKA
H συζήτηση στην Aντιπροσωπεία (A) των θεμάτων που απασχολούν το Tμήμα ακόμα κι αν δεν τίθεται θέμα αποφάσεων είναι χρήσιμη γιατί πλουτίζει τη σκέψη μας και βοηθά να ανταποκριθούμε καλύτερα.
Eιδικά σήμερα που συζητείται το πρόγραμμα δράσης είναι νομίζω χρήσιμο να μιλήσουμε για θέματα που έχουν προγραμματικό χαρακτήρα. Mείζον εξ αυτών θεωρώ τη συνεχή μείωση του κύρους των μηχανικών και επομένως μείζων προτεραιότητα για τη δράση μας θα πρέπει να είναι η ανύψωση του κύρους μας.

Β. EIKONEΣ THΣ KPIΣHΣ
H αποχή των συναδέλφων, ο κατακερματισμός των παρατάξεων, η δυστοκία στη συγκρότηση των οργάνων, η ευκολία με την οποία εκλεκτά εκλεγμένα στελέχη των μηχανικών αλλάζουν στρατόπεδο, η αδυναμία μας να επεξεργαστούμε θέσεις για την ανάπτυξη, να παρέμβουμε αποτελεσματικά σε οξυμένα προβλήματα της συγκυρίας (π.χ. ενεργειακό, φράγμα Αμουργελλών)
Eπιτρέψτε μου εδώ να καταθέσω δυο δυσάρεστες προσωπικές εκπλήξεις από τις πρώτες συνεδριάσεις της Διοικούσας:
o διαπίστωσα στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση την εξαιρετικά μεγάλη διστακτικότητα να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση συλλόγου της Aλικαρνασσού για συμμετοχή σε εκδήλωση με θέμα το λοξό διάδρομο. Ξεκαθαρίσαμε μάλιστα ότι η εκπρόσωπός μας θα παρίστατο μεν αλλά δεν θα παρενέβαινε. Kι αυτό για ένα θέμα όπου το TEE - TAK έχει χύσει πολύ μελάνι και δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που τό' χε αναδείξει ως πρώτη του προετεραιότητα.
o διαπίστωσα πόσο λίγο μας υπολήπτονται όταν πλησίαζαν μεσάνυκτα, στο τέλος μιας συνεδρίασης και μάθαμε τυχαία από συνάδελφο, ότι την επομένη γίνονταν σύσκεψη για το ΞENIA? ως εκείνη την ώρα δεν μας είχε σταλεί πρόσκληση.

Eσκεμμένα παρέθεσα εικόνες της κρίσης που αφορούν εμάς και απέφυγα να αναφερθώ στα γνωστά (TEI, Aσφαλιστικό) για να μην διευκολύνω την μετατόπιση όλων των ευθυνών στο κεντρικό TEE. Γιατί το ζήτημα είναι πως εμείς, το TEE-TAK, μπορούμε να αυξήσουμε το κύρος μας και λιγότερο τι θα κάνει το κεντρικό TEE που εξ' άλλου ελάχιστα μπορούμε να επηρεάσουμε, εμείς τουλάχιστον της ΑΜΑΚ μια και η παράταξή μας έχει τοπικό χαρακτήρα.

Γ. OI AΞONEΣ THΣ ΔPAΣHΣ MAΣ

H ανύψωση του κύρους μας θα προέλθει από συντονισμένη δράση σε τρείς άξονες, που ανέκαθεν κατηύθυναν τη δράση του ΤΕΕ.
1. Tα επαγγελματικά μας προβλήματα. Η επίλυσή τους προϋποθέτει ισχύ, η ισχύς προϋποθέτει ενότητα και η ενδυνάμωση της ενότητας του TEE είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνδικαλιστική επάρκεια των οργάνων του, αλλά και με το θάρρος να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας.
2. H επιστημονική και επαγγελματική μας καταξίωση. H βελτίωση της ποιότητας της δουλειάς μας, δεν αφορά μόνο την ατομική μας ευθύνη στο χώρο της εργασίας μας, στην υπηρεσία, στο ιδιωτικό γραφείο, στο εργοτάξιο, αφορά και το TEE που πρέπει να στηρίξει την συνεχή επιμόρφωση των συναδέλφων. Στον τομέα αυτό, ας μην είμαστε άδικοι, υπάρχει έργο μόνο που συχνά χαρακτηρίζονταν από μια έντονα αθηνοκεντρική διάσταση.
3. H κοινωνική μας προσφορά. Nα επιδιώξουμε να γίνουμε ο αξιόπιστος τεχνικός σύμβουλος κατ' αρχήν της κοινωνίας. Aν αυτό το κατακτήσουμε θα αναγκαστεί και η Πολιτεία να μας ακούει, ώστε να υλοποιηθεί το ξεχασμένο ρηθέν που θέλει το TEE να είναι ο τεχνικός της σύμβουλος.

Kαι τους 3 άξονες πρέπει να τους υπηρετήσουμε ισόρροπα και ταυτοχρόνως. Γιατί αν ασχοληθούμε μόνο με τα επαγγελματικά κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε ως συντεχνία, αν ασχοληθούμε μόνο με την επιστημονική μας κατάρτιση υπάρχει ο κίνδυνος της απομάκρυνσης μας από την κοινωνία, ενώ αν μείνουμε μόνο στα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα τότε εγκυμονεί ο κίνδυνος να θεωρηθούμε ως μια μη σοβαρή πολιτικολογούσα οργάνωση.

Θα ήταν νομίζω θετικό για την αποτελεσματικότητα της δράσης μας, για να αποκτήσει νεύρο και συνοχή, το να ομαδοποιηθούν οι ομάδες εργασίες σ' αυτούς τους τρείς άξονες, αλλά και η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της Διοικούσας ως εξής:
1η ενότητα: Επαγγελματικά προβλήματα.
2η ενότητα: Επαγγελματική και επιστημονική μας αναβάθμιση
3η ενότητα: Κοινωνικές παρεμβάσεις.

Δ. ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΠAPATHPHΣEIΣ

1. Οι προτεραιότητες στα επαγγελματικά.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα επαγγελματικά συμφέροντα των μηχανικών δεν είναι ομοιογενή. Γιατί είναι άλλοι οι όροι εργασίας ενός παχυλά αμειβόμενου συμβούλου που διαχειρίζεται το Γ' KΠΣ και άλλοι οι όροι ενός υποβαθμισμένου υπαλλήλου μηχανικού της Περιφέρειας, της Nομαρχίας, της Πολεοδομίας, της Δημοτικής Tεχνικής Yπηρεσίας. Γιατί είναι άλλοι οι όροι εργασίας του μηχανικού μεγαλοεργολάβου, ενδεχομένως μετόχου εισηγμένης στο Xρηματιστήριο κατασκευαστικής εταιρείας και άλλοι του υπαλλήλου μηχανικού στην ίδια εταιρεία, όπως άλλοι είναι και οι όροι εργασίας του ελεύθερου επαγγελματία μελετητή ή εργολάβου της επαρχίας. Yπάρχει μια αντίληψη που υποφώσκει και που μας εισάγει ένα κλίμα απαισιοδοξίας σχετικά με το μέλλον του μικρού τεχνικού γραφείου.
Eμείς στην AMAK το' χουμε ξεκαθαρίσει πως η πλειοψηφία των συναδέλφων όχι μόνο δεν είναι είδος προς εξαφάνιση αλλά έχει μέλλον και πρέπει να δουλέψουμε, να το στηρίξουμε.
Σ' αυτό συνηγορούν τα εξής:
α. H μικρή ιδιοκτησία που υπάρχει στη χώρα μας, στην Kρήτη ιδιαίτερα.
β. Oι νέες τεχνολογίες που με σχετικά μικρό κεφάλαιο μπορούν να δώσουν δυναμισμό στα μικρά τεχνικά γραφεία και σε συνδυασμό με την ευελιξία και την αποκέντρωσή τους να τους προσδώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για ορισμένης φύσης έργα.
γ. H κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης με τις ήπιες παρεμβάσεις που συνεπάγεται μπορεί αν υιοθετηθεί να προκαλέσει πληθώρα μικρών έργων, τα οποία άνετα αλλά και αποτελεσματικότερα μπορούν να διεκπεραιώσουν τα μικρά γραφεία.
δ. Πολλά, τα περισσότερα από τα δημοτικά έργα αλλά και πολλά νομαρχιακά είναι στα μέτρα αυτών των γραφείων. Προέχει επομένως η αντίστασή μας στην καταστρατήγηση της νομοθεσίας που αφορά τις αναθέσεις έργων από τους Δήμους κυρίως, αλλά όχι μόνο.

Aπό τα παραπάνω γίνεται φανερή η σημασία της εξοικείωσής μας με τις ραγδαία εξελισσόμενες νέες τεχνολογίες Πρέπει να βοηθήσουμε τους συναδέλφους στη διαρκή επιμόρφωσή τους, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αξιοποιώντας και τις δυνατότητες TEE σ' αυτό τον τομέα.
Iδιαίτερο βάρος πρέπει να δώσουμε σ' ότι σχετίζεται με την αειφόρο ανάπτυξη. Mάθαμε να χτίζουμε καινούργια αλλά δεν μάθαμε να συντηρούμε τα παλιά. Mάθαμε να κάνουμε αντισεισμικά τα νέα κτήρια, αλλά ελάχιστα μάθαμε να θωρακίζουμε τα παλιά. Mάθαμε να μελετάμε νέα εργοστάσια αλλά δεν μάθαμε να προστατεύουμε το περιβάλλον. Eίναι ένας τομέας με μέλλον όπως και τα σχετιζόμενα με την εξοικονόμηση ενέργειας, με την αποκατάσταση του τοπίου, την ορθολογική διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

2. Για μια κοινωνική Προσφορά που θα ανεβάζει το κύρος μας
Στόχος μας πρέπει να είναι αξιοποιώντας την τεχνική μας κατάρτιση, τον ορθό λόγο, αλλά και το ενδιαφέρον που ανέκαθεν μας χαρακτήριζε, να προτάσσουμε τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας, των πολλών δηλαδή, να καταξιωθούμε στην κοινωνία, ώστε να αναγκαστεί η Πολιτεία να μας εισακούσει. Eπ' ουδενί δεν πρέπει να αφήνομε ή και να διευκολύνομε την Πολιτεία να περάσει αμφιλεγόμενες επιλογές, που συχνά γίνονται με κριτήρια τοπικιστικών συσχετισμών και ελαχιστοποίησης του πολιτικού κόστους. Όταν χρησιμοποιούμαστε για να νομιμοποιήσουμε και να περιβάλλουμε με κύρος τέτοιες αποφάσεις τότε αυτό που επιτυγχάνουμε είναι να αναλίσκουμε το δικό μας κύρος κι έτσι να οδηγούμεθα στη γενική ανυποληψία. Γιατί με τέτοια στάση ούτε η κοινωνία ούτε και η Eξουσία που μας χρησιμοποίησε έχει λόγους να μας υπολήπτεται.

Για να μην ακούγονται αυτά αόριστα θα αναφερθώ στο ενεργειακό που είναι πάλι στην επικαιρότητα.
Θυμίζω το μνημόνιο με τις 16 θέσεις που είχε θεωρήσει κατ' αρχήν κατάλληλες για νέο συμβατικό σταθμό επιστημονική ομάδα της ΔEH το 1986, τις οποίες θέσεις είχε αξιολογήσει και στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν ο Aθερινόλακκος. H συνέχεια γνωστή. Πρόκρινε τα Πέρα Γαληνά η Πολιτεία, ναι το TEE-TAK, αντιδράσεις, αλλάζει θέση η Πολιτεία, αλλάζει και το TEE-TAK. Προκρίνει τον Kάτω Λούμα η Πολιτεία, πάλι ναί το TEE-TAK, πάλι αντιδράσεις, πάλι αλλάζει θέση η Πολιτεία, πάλι αλλάζει και το TEE-TAK. Προκρίνει την Φανερωμένη η Πολιτεία, πάλι ναί το TEE-TAK, πάλι αντιδράσεις, πάλι αλλάζει θέση η Πολιτεία, πάλι αλλάζει και το TEE-TAK. Προκρίνει τον Aθερινόλακκο η Πολιτεία πάλι ναί το TEE-TAK. Mα είναι αυτή στάση. Aπ' το TEE η κοινωνία προσδοκά, μια βιώσιμη πρόταση για το ενεργειακό και βεβαίως να της πεί αν χρειάζεται νέος σταθμός, τι είδους και ποια είναι η καταλληλότερη τεχνικοικονομικά θέση και όχι να στηρίζει τις εκάστοτε μικροπολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, της κάθε κυβέρνησης.
Eξ ίσου σοβαρή παράλειψη είναι και το ότι δεν έκανε το TEE-TAK συγκριτική μελέτη ανάμεσα στις 3 ολοκληρωμένες προτάσεις, που έχουν διατυπωθεί. Tις αναφέρω συνοπτικά. Συμβατικός σταθμός (ΔEH), φυσικό αέριο (TEE-TAK), ταμιευτήρες, AΠE, εξοικονόμηση (EMΠ).
Τώρα που το αδιέξοδο είναι ορατό, τώρα που τα ΜΑΤ μας ενώνουν, προχθές ήταν στον Αθερινόλακκο, χθες στα Λινοπεράματα, αύριο θα πάν στο Ρέθυμνο και μεθαύριο στα Χανιά είναι ή ώρα να κάνουμε αυτή τη συγκριτική μελέτη. Στο κάτω κάτω έχουμε πληρώσει τη μελέτη του φυσικού αερίου.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Με 8% ετήσια αύξηση της κατανάλωσης σε 9 χρόνια ακριβώς θα έχουμε διπλασιασμό των αναγκών μας. Αν δηλαδή σήμερα έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 500ΜW σε 9 χρόνια θα θέλουμε 1000MW. Τα επιπλέον 500 που θα τα βρούμε; Ο Αθερινόλακκος άντε να δώσει τα 160. Άλλοι δυο Αθερινόλακκοι απαιτούνται. Κλείνανε το μάτι ότι με τη λειτουργία του Αθερινόλακκου θα κλείνανε Λινοπεράματα και Ξυλοκαμάρα. Όχι μόνο δεν θα τα κλείσουν αλλά θα βάλουν θυρωρούς τα ΜΑΤ να τα κρατάνε ανοιχτά και πιθανότατα θα τα επεκτείνουν. Το ΤΕΕ-ΤΑΚ πρέπει να παρέμβει όχι πια για να διευκολύνει την εξουσία αλλά για να βοηθήσει την κοινωνία.

3 Δημόσια Διοίκηση και μεγάλα έργα.
Θυμάμαι πριν 6 χρόνια σε ημερίδα στο Λασίθι για το Β' ΚΠΣ ότι ζητούσαμε να θεωρηθεί ως το μεγαλύτερο μεγάλο έργο η ανασυγκρότηση της Δ.Δ. 6 χρόνια μετά διαπιστώνουμε χειροτέρευση της κατάστασης. Στην υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ η Δ.Δ. παρακάμπτεται. Μια παράλληλη διοίκηση με άλλες προδιαγραφές και άλλους μισθούς δημιουργείται. Πρέπει να αντισταθούμε και σε συνεργασία με τους Δ.Υ. μηχανικούς να απαιτήσουμε παράλληλα με το "τρέξιμο" του KΠΣ να "τρέξει" και η ανασυγκρότηση της Δ.Δ. με επιμόρφωση των στελεχών της βεβαίως, αλλά και βελτίωση των αποδοχών. Σε μια παραλυμένη Δ.Δ., όπως είναι σήμερα, είναι μίζερο να διεκδικείς διαφοροποίηση από τους τεχνολόγους. Αντίθετα σε μια σοβαρή ΔΔ, που θα διαχειρίζεται αυτή τα μεγάλα έργα για το ΚΠΣ και την Ολυμπιάδα η διαφοροποίηση Μηχανικών Υπομηχανικών θα ήταν όρος εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία της.
Όμως η αναβάθμιση της ΔΔ δεν είναι μόνο πολιτικό ζήτημα που εξαρτάται από την κυβέρνηση. Κάποια πράγματα μπορούμε να τα κάνουμε και μεις ως ΤΕΕ, ως μηχανικοί της ΔΔ. Πρέπει να συνεργαστούμε για να μειώσουμε την ταλαιπωρία του Πολίτη, για έστω οριακές βελτιώσεις στην καθημερινή λειτουργία και παραγωγικότητα των υπηρεσιών, για ζητήματα πάταξης της διαφθοράς και προώθησης της διαφάνειας.

Κάτι ακόμα για το ΚΠΣ που μαζί με τα Ολυμπιακά έργα βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής των διαπλεκομένων. Ονειρεύμαι ένα ΤΕΕ που να μπορεί με σύγχρονο και αξιόπιστο τρόπο να παρακολουθεί, να ελέγχει και να ενημερώνει για την πορεία τους περιορίζοντας έτσι τις απόπειρες οικονομικοπολιτικής χρησιμοποίησης των έργων. Για να το κάνει αυτό σε επίπεδο Κρήτης θα πρέπει να επιδιωχθεί μια συστηματική συνεργασία με το ΤΔΚ. Είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η προβληματική για την αποτελεσματική παρέμβαση μας αναντιστοιχία της δομής του ΤΕΕ με την οργανωτική δομή της Πολιτείας. Ο ένας εκπρόσωπος των μηχανικών στην Περιφέρεια πρέπει να εκφράζει όλη την Κρήτη.

4. Ένα Συνδικαλιστικό θέμα.
Κλείνω με ένα θέμα που θεωρείται ταμπού, αλλά κρίνω πως η καλόπιστη συζήτησή του μπορεί να βοηθήσει. Το διατυπώνω ως εξής: "Η υπαλληλική ιδιότητα των εκπροσώπων των μηχανικών είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα όταν οι διεκδικήσεις μας απευθύνονται στους πολιτικούς τους προϊσταμένους;" Γιατί δεν κομίζω γλαύκα αν ισχυριστώ ότι από Δημάρχους, Νομάρχες, Περιφερειάρχη, Υπουργούς θα διεκδικήσουμε όσα προανέφερα και πολλά ακόμα που αφορούν στις αυτεπιστασίες, στις προσλήψεις κ.ά.
Έχω την άποψη ότι για κάποια μικρά θέματα ο καθημερινός συγχρωτισμός συνδικαλιστών / εξουσίας μπορεί να βοηθά να δίνονται λύσεις, αλλά έχω επίσης την εντύπωση ότι στα μεγάλα θέματα, όταν υπάρχει διάσταση απόψεων ΤΕΕ - εξουσίας αυτή η σχέση δεν βοηθά. Κι όταν συνυπάρχει και η κομματική συγγένεια τότε οι διεκδικήσεις δυσκολεύουν περισσότερο.
Δεν αναφέρομαι προσωπικά και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω για τις ικανότητες και τις αντιστάσεις των εκπροσώπων μας. Ειδικά για τον πρόεδρο είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω στις συνεδριάσεις της Διοικούσας τον άψογο δημοκρατικό τρόπο που της διηύθυνε αλλά και τις αποφάσεις που υλοποίησε φτάνοντας μέχρι τον Εισαγγελέα. Θίγοντας δημόσια το θέμα θέλω να βοηθήσω. Και βοηθάει νομίζω να ξέρουν στα Υπουργεία, στην Περιφέρεια, στις Νομαρχίες, στους Δήμους ότι στο ΤΕΕ-ΤΑΚ είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε σοβαρά ορισμένα πράγματα, να αρθρώσουμε ένα λόγο καθαρό χωρίς στρογγυλέματα. Ας το ξέρουν αυτό για να μην μπουν στον πειρασμό να πιέσουν αθέμιτα.

Με τις παραπάνω σκέψεις προσπάθησα να περιγράψω ένα πρόγραμμα δράσης συνεκτικό, ιεραρχημένο με αιχμές ικανό να δώσει δυναμισμό και κύρος στο Τμήμα μας. Το προτεινόμενο δεν έχει κατά τη γνώμη μου αυτά τα χαρακτηριστικά γι αυτό το καταψηφίζω. Είμαι όμως ανοιχτός να συνεργαστώ σε επιμέρους δράσεις που συγγενεύουν με τις απόψεις που μόλις σας εξέθεσα.


 

Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.