ΕΝ ΟΙΚΩ ...

 

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2004-2006

 

 

Ηράκλειο 24 Μαΐου 2004

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η δεύτερη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τμήματος μετά την εκλογή των νέων οργάνων, έφερε με ένταση στην επιφάνεια τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των οργάνων του Τμήματος και των μελών τους.

  • Προκαταβολικά δηλώνουμε πως πρωτεύον για μας είναι η ουσία και όχι η διαδικασία . Μας ενδιαφέρει η ύπαρξη δημοκρατίας και διαλόγου που θα προωθεί την πολιτική αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Η διαδικασία είναι το απαραίτητο εργαλείο που πρέπει να στηρίζει την ουσία, να διευρύνει δηλαδή την δημοκρατία και να διευκολύνει τον διάλογο, με ζητούμενο πάντα την προώθηση των σκοπών μας, την παραγωγή θέσεων και την αποτελεσματική δράση.

Η διαδικασία, στην περίπτωσή μας, περιγράφεται από το Θεσμικό μας Πλαίσιο (Θ.Π) , που κατά ομολογία όλων μας χρήζει ριζικής αναμόρφωσης, έχει τεράστια κενά, είναι αναχρονιστικό. Για την τροποποίησή του η Αντιπροσωπεία του Τμήματος έχει πάρει αποφάσεις, έχει κάνει προτάσεις που τις έχει στείλει στο ΤΕΕ, και το κατηγορούμε μάλιστα σύσσωμοι που δεν υλοποίησε μέχρι τώρα την τροποποίησή του. Ας μην στηρίζεται λοιπόν κανείς σε διατάξεις αυτού του θεσμικού πλαισίου για να αντικρούσει διαφορετικές απόψεις. Ας στηρίζουμε τις απόψεις μας πριν απ΄ όλα σε πολιτικά επιχειρήματα.

  • Χρόνια τώρα προβάλλουμε την ανάγκη αναβάθμισης της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, αλλά και του ΤΕΕ και κατηγορούμε άλλες παρατάξεις ότι δεν την προωθούν . Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η ΠΑΣΚ στο πολυσέλιδο προεκλογικό φυλλάδιό της, όσο και η ΔΚΜ δεν αναφέρουν λέξη για την αναβάθμιση της λειτουργίας των Οργάνων του Τμήματος, λες και δεν είναι αυτό προϋπόθεση για την επαγγελόμενη αναβάθμιση τόσο του ρόλου του Τμήματος, όσο και των συναδέλφων. Κατηγορούμε μάλιστα συχνά τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας για «διαδικοσιομανία», για διαδικαστική και όχι ουσιαστική αναβάθμιση του έργου της Αντιπροσωπείας. Επανειλημμένα έχουμε πει πως η ουσιαστική συμμετοχή του κάθε μέλους της Αντιπροσωπείας στο έργο της και στη δράση ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν εξαρτάται κυρίως από την τακτικότητα των συνεδριάσεων και την επίτευξη απαρτίας. Εξαρτάται πρώτιστα και καθοριστικά από την ουσιαστική αναβάθμιση του έργου της. Το μέλος της Αντιπροσωπείας εκλέχθηκε με την ελπίδα πως θα συμβάλλει ουσιαστικά και καθοριστικά στην χάραξη της πολιτικής και δράσης του Τμήματος, με την πεποίθηση πως η γνώμη του μετρά (τουλάχιστο κατά το 1/47), πως δεν τελειώνει ο ρόλος του στην εκλογή των οργάνων, στην ψήφιση του προγράμματος δράσης της τριετίας και στον ετήσιο απολογισμό και προϋπολογισμό. Αν κανείς έχει τέτοια άποψη να το πει εδώ και τώρα.
  • Είναι λοιπόν η Αντιπροσωπεία του Τμήματος το Ανώτατο όργανό του, ναι ή όχι; Και τι σημαίνει αυτό ; Βεβαίως και είναι, αναφέρεται εξάλλου ρητά και στο Θ.Π. Είναι όμως δυνατό ο Νομοθέτης, δηλαδή εμείς οι μηχανικοί που το φτιάξαμε, να θεωρούμε την «Α» το Ανώτατο Όργανο μόνο με τις παραπάνω αρμοδιότητες που αντιγράφει το Προεδρείο της Δ.Ε από τον Ν.1486/84 (άρθρο 12 παρ.1) ; Δηλαδή εφόσον εκλέγει τα όργανα, εγκρίνει το πρόγραμμα δράσης και τις Μόνιμες Επιτροπές (μια φορά την τριετία), τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό (ετήσια, αν γίνεται και αυτό) να τελειώνει ο ρόλος της ; Και να περιμένει μετά την Δ.Ε όποτε και αν θελήσει να εισάγει θέματα προς συζήτηση, ενώ κάθε άλλη πρωτοβουλία του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας ή μελών της να θεωρείται πως αντιστρατεύεται την Δ.Ε; Ακόμα κι αν ήταν έτσι, πόσα ουσιαστικά θέματα έχουν φέρει οι Δ.Ε στην Αντιπροσωπεία προς συζήτηση και λήψη απόφασης τα τελευταία 10 χρόνια ; Πως είναι δυνατόν ο ίδιος νομοθέτης με τον ίδιο νόμο να αναθέτει στις Νομαρχιακές Επιτροπές αποκλειστικές αρμοδιότητες ευθύνης και δράσης για θέματα Νομαρχιακά και για την «Α», το Ανώτατο Όργανο του Τμήματος, να βούλεται περιθωριακό ρόλο ; Και όταν ο ίδιος νομοθέτης δίνει το δικαίωμα στα μέλη της «Α» να φέρνουν θέματα για συζήτηση σ΄ αυτήν γιατί δεν θέτει ως προϋπόθεση την προέγκρισή τους από το Προεδρείο ή ολόκληρη την Δ.Ε; Ή γιατί δεν δίνει στην Δ.Ε τον ρόλο Διαχειριστικής Αρχής υπεράνω όλων να κρίνει τους πάντες και τα πάντα;
  • Είναι δυνατόν η αντιπαράθεση απόψεων για τον ρόλο της Αντιπροσωπείας να γίνεται με αφορμή θέματα της σημερινής συνεδρίασης, όπως αυτά της βράβευσης αριστούχων φοιτητών, απότισης τιμής στους προηγούμενους Προέδρους και όργανα του ΤΕΕ/ΤΑΚ, διοργάνωσης εκδηλώσεων, στα οποία κανείς πιστεύω δεν έχει καμία ουσιαστική αντίρρηση ; Μα τότε προς τι αυτή η φασαρία, για το ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία ; Εξάλλου η τίμηση και βράβευση προσώπων είθισται να γίνεται με αποφάσεις των Ανωτάτων Οργάνων. Τέτοια άμιλλα πρωτοβουλιών ας την αναπτύξουμε, ας την αξιοποιήσουμε, ας δώσουμε αντίστοιχη πρωτοβουλία σε όλα τα μέλη της Αντιπροσωπείας να φέρνουν προτάσεις. Η προαγωγή του έργου και η αναβάθμιση του ρόλου του ΤΕΕ/ΤΑΚ ας γίνουν υπόθεση και πρωτοβουλία όλων μας. Τι έχουμε να φοβηθούμε από τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες ; Τα όργανά μας δεν θα αποφασίζουν έτσι κι αλλιώς επί τέτοιων εισηγήσεων, δεν τα εμπιστευόμαστε;
  • Ας συζητήσουμε όμως το επιχείρημα πως όλοι πρέπει να λειτουργούμε βάσει του Θ.Π, ως έχει σήμερα μέχρι να τροποποιηθεί, για να είναι πάντα διακριτοί οι ρόλοι των οργάνων. Όσοι προβάλλουν αυτή την άποψη είναι πριν απ΄ όλα οι ίδιοι θιασώτες της, τηρούν οι ίδιοι το Θεσμικό Πλαίσιο;

> Καταρχάς πουθενά στο Θεσμικό Πλαίσιο δεν αναφέρεται το Προεδρείο της Δ.Ε του Τμήματος ως Όργανο. Πώς λοιπόν το Προεδρείο καταθέτει πρόταση στην «Α» ; Είναι κατ΄ ουσία μία πρόταση τριών (3) μελών της «Α» με τις διακριτές αρμοδιότητες που έχει ο καθένας τους στην Δ.Ε.

> Αν σεβόταν το Θ.Π γιατί δεν κατάθεσαν ετήσιο πρόγραμμα δράσης ώστε να μπορεί η «Α» να ασκήσει τον ετήσιο έλεγχο υλοποίησής του, όπως προβλέπεται ; Ή μήπως εννοούν ότι σε τρία (3) χρόνια θα απασχολήσουν ξανά την «Α» ζητήματα πολιτικής και δράσης του Τμήματος κατά τον απολογισμό της τριετίας ;

> Ο Πρόεδρος της Δ.Ε (όπως και της «Α» αντίστοιχα) καθορίζει τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης (Η.Δ) στις συνεδριάσεις της Δ.Ε. Επιλέγει όμως με δικά του κριτήρια ποια εντάσσει και ποια όχι, ακόμα κι αν του ζητείται να θέσει θέμα εκτός Η.Δ για συζήτηση. Στην περίπτωση μάλιστα αυτή δεν ενημερώνει τα μέλη της Δ.Ε για το αίτημα, ώστε η ίδια η Δ.Ε να αποφανθεί -βάσει του Θ.Π.- για το αν θα δεχθεί να συζητηθεί ή όχι το θέμα.

> Δήλωσε μάλιστα στην Δ.Ε ότι «εγώ έκρινα πως δεν έπρεπε να συζητηθεί» όταν οι Πρόεδροι των Κλαδικών Συλλόγων μας ζήτησαν να μπει θέμα στην συνεδρίαση της Δ.Ε εκτός Η.Δ για την επαίσχυντη και προσβλητική στάση του κ. Νομάρχη Ηρακλείου απέναντί τους, ή όταν ο συν. Τσαγκαράκης Κώστας -αντιπρόσωπος του Τμήματος στην κεντρική «Α» του ΤΕΕ- πρότεινε την διοργάνωση ημερίδας, θέμα που δεν ήρθε για συζήτηση επί 1 μήνα.

> Ακυρώνεται και η δυνατότητα από το Θ.Π. του κάθε μέλους της Δ.Ε να πρότεινε αυτά τα θέματα ως εκτός Η.Δ όταν τα μέλη της Δ.Ε δεν έχουν πρόσβαση στο Αρχείο του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Το γραφείο του Προέδρου της Δ.Ε είναι πλέον κλειδωμένο (πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά του Τμήματος) και ως γνωστό σ΄ αυτό βρίσκονται όλοι οι φάκελοι εισερχομένων, προς ενέργεια, επιστημονικό και χρονολογικό αρχείο θεμάτων, ο φάκελος της «Α», ενημέρωσης από το κεντρικό ΤΕΕ κλπ. Τα μέλη της Δ.Ε, που τις απογευματινές ή βραδινές ώρες συνήθως μπορούν να διαθέσουν κάποιες ώρες για να ενημερωθούν και να μελετήσουν θέματα του Τμήματος, έχουν μεν κλειδί εισόδου στο κτίριο αλλά μετά την είσοδο έχουν ελεύθερη πρόσβαση μόνο στις τουαλέτες, καθώς όλα τα άλλα γραφεία είναι κλειδωμένα.

> Μετά τις τρεις το μεσημέρι το ΤΕΕ/ΤΑΚ, πιθανά ως δημόσια υπηρεσία, είναι κλειστό στα μέλη του. Ακόμα και για τις Μόνιμες Επιτροπές ακούσαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Δ.Ε πως πρέπει να ψάξουν και να βρουν χώρο για να συνεδριάζουν εκτός κτιρίου ΤΕΕ/ΤΑΚ.

> Το πόσο σέβονται τον ρόλο των άλλων Οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ, πέραν του εαυτού τους ως Προεδρείο της Δ.Ε, και το πόσο επιζητούν την συμμετοχή των συναδέλφων μελών τους φάνηκε και στην κοινή συνάντηση των 2 Τμημάτων του ΤΕΕ -Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης- στα Χανιά το Σάββατο 15 Μαΐου 2004. Δεν κάλεσαν να συμμετέχουν στην συνάντηση ούτε τα μέλη της «Α» (έστω τα μέλη του Προεδρείου της) ούτε τα μέλη της Ν.Ε Λασιθίου, κι ας ήταν σοβαρά τα θέματα συζήτησης, κι ας ήταν ένα εξ αυτών και το Ενεργειακό, πρόβλημα βιωματικό για τον Ν. Λασιθίου.

ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΣΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ.

Με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο συνάδελφοι διαπιστώνουμε πως τέτοιες εγωκεντρικές συμπεριφορές και κλειστοφοβικοί τρόποι λειτουργίας δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας στην λειτουργία του Τμήματος. Είναι ακόμα νωρίς και τους καλούμε να τις αναθεωρήσουν, αν θέλουν και τη συμμετοχή άλλων πλην των εαυτών τους.

  • Αυτοαναιρούνται, όταν τα ίδια επιχειρήματά τους στρέφονται εναντίον τους. Αρνούνται, επικαλούμενοι το Θ.Π, να συζητηθεί θέμα στην «Α» επειδή υπογράφεται μόνο από τρία (3) κι όχι πέντε (5) μέλη της και οι ίδιοι, τρεις (3) και όχι πέντε (5) του Προεδρείου της Δ.Ε, ζητούν να μπει θέμα εκτός Η.Δ. Κάνουν πως αγνοούν άλλα άρθρα του Θεσμικού Πλαισίου, όπως το άρθρο 13 του Ν.1486/84 που μιλά πως «η Δ.Ε του Π.Τ είναι το εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο του Π.Τ για την υλοποίηση της πολιτικής του ΤΕΕ, όπως αυτή για τα περιφερειακά θέματα εξειδικεύεται, διαμορφώνεται και αποφασίζεται από την «Α» του Π.Τ». Πουθενά εδώ δεν αναφέρεται ότι αυτό γίνεται μια φορά την τριετία ή έστω το χρόνο. Όπως κάνουν πως αγνοούν την διαδικασία παραπομπής θεμάτων από την «Α» στην Δ.Ε (άρθρο 8στ του Ν.1486/84), ενώ μνημονεύουν την προηγούμενη παράγραφο ε του ίδιου άρθρου, όπως και την δυνατότητα της «Α» να ζητήσει από την Δ.Ε την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή να αναθέσει σε μέλη της (με αποζημίωση ή όχι) την ευθύνη εισήγησης για συγκεκριμένο θέμα (άρθρο 8 παρ. δ του Ν.1486/84), όπως έγινε με την Επιτροπή που εισηγείται σήμερα αναμόρφωση της λειτουργίας του κτιρίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Χαρακτηριστικό του πόσο έχουν αφομοιώσει το Θ.Π και λειτουργούν βάσει αυτού είναι το ότι, ζητούν να μπει το θέμα της αντικατάστασης των μελών της «Α» που απουσίαζαν από 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις της ταυτόχρονα και ως θέμα της Η.Δ (άρθρο 7 παρ.8 του Ν.1486/84) και ως εκτός Η.Δ (άρθρο 4 παρ.4 του Κανονισμού λειτουργίας της «Α»)
  • Πρέπει να θυμίσουμε και να ενημερώσουμε, τους νέους ιδίως συναδέλφους, πως το ίδιο ακριβώς θέμα είχε τεθεί και την προηγούμενη τριετία από τους ίδιους συναδέλφους. Είχαν και τότε αρνηθεί την δυνατότητα της «Α» (συνεδρίαση 12/6/2002) να αποφασίσει την διοργάνωση από το Τμήμα 2ημερίδας με θέμα τις Αναπλάσεις Αστικών Κέντρων, άποψη που φυσικά δεν υιοθέτησε η «Α» και αποφάσισε την συγκεκριμένη εκδήλωση. Περιττό να πούμε πως η Δ.Ε στην συνέχεια ανέλαβε την συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής και την όλη προετοιμασία της διοργάνωσης που είχε τεράστια επιτυχία.
  • Από τα παραπάνω πιστεύουμε γίνεται σαφές πως το πρόβλημα των συναδέλφων μελών του Προεδρείου της Δ.Ε δεν είναι επί της ουσίας η τήρηση του Θεσμικού Πλαισίου, που άλλωστε οι ίδιοι καταπατούν. Το πρόβλημά τους είναι άλλο. Είναι η πολιτική τους βούληση να λειτουργούν κατά το δοκούν χωρίς παρεμβάσεις αλλά και έλεγχο οπουδήποτε άλλου, ανεξέλεγκτα. Γι΄ αυτό επιδιώκουν την υποβάθμιση του Ανωτάτου Οργάνου του Τμήματος. Πόσο μάλλον όταν η «Α» και ιδίως το Προεδρείο της δεν είναι απολύτως ελεγχόμενο απ΄ αυτούς. Η στάση τους αυτή μαρτυρά από τη μια έλλειψη τουλάχιστον αυτοπεποίθησης και από την άλλη διάθεση αυταρχισμού. Μαρτυρά έλλειψη διάθεσης συνεργασίας με τα άλλα μέλη της Δ.Ε και της «Α», με τα άλλα όργανα του ΤΕΕ/ΤΑΚ -παρά τις εξαγγελίες του συν. Κολυβάκη στην πρώτη συνεδρίαση της Δ.Ε περί του αντιθέτου- και κανένα σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους. Όλα αυτά οδηγούν σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις αν όχι για την φίμωση τουλάχιστο για την παράκαμψη της «Α». Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες αντιλήψεις, απεναντίας θα τις αντιπαλεύουμε σταθερά.
  • Θα παραμείνουμε θιασώτες και υπέρμαχοι της ανάγκης αναβάθμισης όλων των Οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πρωτοβουλιών εκ μέρους τους. Θα παραμείνουμε υπέρμαχοι και θιασώτες του καθοριστικού ρόλου που έχει το κάθε μέλος των οργάνων του Τμήματος για την αναβάθμιση του κύρους των μηχανικών και του ρόλου του ΤΕΕ/ΤΑΚ κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ουσιαστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις εκ μέρους τους στα όργανα που συμμετέχουν, χωρίς ανοικτό πεδίο δράσης. Στις κατευθύνσεις αυτές θα κινούμαστε πάντα, χωρίς καμιά διάθεση ούτε «πρωτοφανούς όξυνσης» ούτε «μεθοδευμένης αντιπαράθεσης». Πιστεύουμε πως κανένα μέλος της «Α», διαβάζοντας τα θέματα της Η.Δ της σημερινής συνεδρίασης, δεν έβγαλε συμπεράσματα όπως τα παραπάνω που επικαλούνται οι τρεις συνάδελφοι του Προεδρείου της Δ.Ε.

Καλούμε :

  1. τα μέλη του Προεδρείου της Δ.Ε να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους ή τουλάχιστο να μην τις τραβούν στα άκρα, να συνεργαστούν αν όχι αρμονικά τουλάχιστο δημοκρατικά με όλα τα μέλη της Δ.Ε και των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ για όφελος του Τμήματος και των συναδέλφων,
  2. κάθε μέλος της «Α» να συμβάλλει παραγωγικά, πρωτοβουλιακά, καθοριστικά στην αναβάθμισή της, φέρνοντας ουσιαστικά κατά την κρίση του θέματα προς συζήτηση στην Αντιπροσωπεία χωρίς κανέναν περιορισμό ή σκοπιμότητα και
  3. τέλος την Δ.Ε, αν θέλει πραγματικά να συμβάλλει στην αναβάθμιση της Αντιπροσωπείας, να προγραμματίσει για το υπόλοιπο 2004 τα σοβαρά θέματα που κατά τη γνώμη της πρέπει να φέρει για συζήτηση στην «Α» για να ληφθούν αποφάσεις ενεργειών. Είναι στο χέρι της Δ.Ε να βρίσκεται πάντα μπροστά από τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων και των θεμάτων της Η.Δ της «Α», να προηγείται κι όχι να έπεται αυτής, ώστε να μην διαμαρτύρεται μετά για παραγκωνισμό και υποκατάσταση.

 

Εκ μέρους της ΑΜΑΚ

Τρουλλινός Θεόφιλος

Μέλος της «Α» του ΤΕΕ/ΤΑΚ


Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.