ΕΝ ΟΙΚΩ ...

 

ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ 2004-2006

(πρόταση για διαπαραταξιακό διάλογο)

 

 

Ηράκλειο 10 Ιανουαρίου 2004

 

Την 3ετία που έρχεται όλοι ή σχεδόν όλοι συμφωνούν πως το ΤΕΕ/ΤΑΚ πρέπει να δραστηριοποιηθεί, να συσπειρώσει τους συναδέλφους για να αντιμετωπίσει 2 βασικά προβλήματα που ολοένα εξελίσσονται σε αρνητική κατεύθυνση:

Α) Την υποβάθμιση του ρόλου του ως ΤΕΕ/ΤΑΚ, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του και του παρεμβατικού του ρόλου και στους τρεις τομείς δραστηριοποίησής του (επαγγελματικός, επιστημονικός, κοινωνικός) και

Β) Την υποβάθμιση του ρόλου και του κύρους και των μηχανικών με την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής αναγνώρισής τους. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την περιθωριοποίηση των περιφερειακών επαγγελματικών σχημάτων (μελετητικά γραφεία, εργοληπτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες) από μεγάλα μονοπωλιακά σχήματα του κέντρου και «ιδιότυπες Υπηρεσίες και Οργανισμούς» ή συμβούλους κάθε είδους.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται στροφή στην πορεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Χρειάζεται ένα ΤΕΕ/ΤΑΚ που :

> Θα υπηρετεί τους μηχανικούς με συστηματική και μόνιμη απασχόληση με τα προβλήματά τους και την προσπάθεια επίλυσής τους. Αφορά τις συνθήκες άσκησης του ρόλου τους (υπηρεσίες, διαδικασίες), τις επαγγελματικές διεκδικήσεις τους (αμοιβές, αρμοδιότητες), την κατοχύρωσή τους (δικαιώματα, ευθύνες, διώξεις), την εξασφάλισή τους (ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά), το κύρος και την αξιοπρέπειά τους.

> Θα υπερασπίζεται την επιστήμη (προώθηση σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων, επιμόρφωσης) και αυτών που την υπηρετούν (μελετητές, εργολήπτες, δημόσιες υπηρεσίες) και όχι των υποκατάστατων τους (πολιτικά πρόσωπα και όργανα, αναρμόδιοι γενικώς) αναδεικνύοντας την ανάγκη ποιοτικής και αειφορικής ανάπτυξης και

 > Θα συνεργάζεται με την κοινωνία και τους φορείς της.

 Ως συνέχεια της μέχρι σήμερα πορείας, παίρνοντας υπόψη τις προβλεπόμενες εξελίξεις για την 3ετία που έρχεται, πιστεύουμε πως τα παραπάνω προωθούνται αν επικεντρωθούμε στους παρακάτω 6 βασικούς άξονες προτεραιοτήτων δράσης :

1. Προώθηση επαγγελματικών προβλημάτων συναδέλφων

Πρώτη ανάγκη η στήριξη του έργου των συναδέλφων μέσω της Υπηρεσίας του Τμήματος. Προτείναμε ήδη την δημιουργία και στελέχωση Τμήματος Επαγγελματικών (μέσω του Οργανισμού και προσωρινά με σύσταση Ομάδας εργασίας), που θα δίνει πληροφορίες και στήριξη σε θέματα ελευθέρων επαγγελματιών (ΓΟΚ, αμοιβές, διεκδικήσεις κλπ), θέματα μελετητών και εργολάβων (διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης μελετών και έργων, αμοιβές και διεκδικήσεις, καταστρατηγήσεις νομοθεσίας, παρατυπίες και παρανομίες κλπ) καθώς και θέματα δημοσίων υπαλλήλων (δικαιώματα, υποχρεώσεις, διώξεις, μισθοί κλπ). Το Τμήμα αυτό θα περιλαμβάνει και το Γραφείο Εύρεσης Εργασίας, την αντιμετώπιση των ασφαλιστικών προβλημάτων μας καθώς και την παροχή των απαιτουμένων κάθε φορά νομικών συμβουλών και την αντιμετώπιση της πολυνομίας μέσω δικηγόρου με πάγια αντιμισθία που σε πρώτη φάση προτείνουμε να προσληφθεί.

2. Προώθηση Μνημονίου Συνεργασίας

Το θέμα «Πλήρεις μελέτες και ποιοτικά έργα» με όλες τις παραμέτρους και πτυχές του θα το αναβαθμίσουμε και θα το κλιμακώσουμε, αντιμετωπίζοντας σταδιακά τα προβλήματα καταστρατηγήσεων νομοθεσίας, υποκατάστασης των υπηρεσιών και υποβάθμισης του έργου των μηχανικών

3. Στήριξη νέων συναδέλφων

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που με την διανομή ενός απλού φυλλαδίου καλύπταμε την ανάγκη πληροφόρησης του νέου συναδέλφου. Ο τομέας πληροφόρησης, ενημέρωσης, κατάρτισης και στήριξης κάθε νέου συναδέλφου -για την 1 η τουλάχιστο 5ετία του- πρέπει ριζικά να αναβαθμιστεί. Θα προτείνουμε σειρά σεμιναρίων πληροφόρησης, κατάρτισης και ενημέρωσης σε στενή συνεργασία και στήριξή τους από το παραπάνω Τμήμα Επαγγελματικών.

4. Επιμόρφωση – σεμινάρια – κατάρτιση

Είναι γνωστή η διαφωνία μας με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ΤΕΕ τον τομέα αυτό. Η ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης του μηχανικού είναι αδιαμφισβήτητη και ολοένα κλιμακούμενη. Αυτό πρέπει να γίνεται με ευθύνη του ΤΕΕ και με δαπάνες του, αξιοποιώντας στην κατεύθυνση αυτή και τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης. Για την σύνταξη ενός πλήρους και διαχρονικού τέτοιου προγράμματος θα χρειαστεί η διακλαδική συνεργασία των συλλόγων.

5. Αναπτυξιακός τομέας με όρους βιωσιμότητας, ποιότητας και σεβασμού στον σχεδιασμό

Με την βασική διαπίστωση της γενικευμένης υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας με την βοήθεια ειδικής Μόνιμης Επιτροπής και με την συνεργασία συναρμοδίων επιστημονικών φορέων θα καταρτίσουμε πρόγραμμα δράσης για τα ζητήματα αυτά και θα επιδιώξουμε την από κοινού προβολή και διεκδίκησή τους. Στον τομέα αυτό εντάσσονται και όλες οι άλλες δράσεις που αφορούν ζητήματα ποιότητας ζωής και αναβάθμισης του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος.

6. Ανάπτυξη συνεργασίας κοινωνικών και επιστημονικών φορέων

Με θέματα συντονισμού τα τόσα κοινά προβλήματα του τόπου, των κλάδων και των ειδικοτήτων μας, οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του τόπου -που έχουν χρόνια τώρα παραγκωνιστεί- πρέπει να ξαναβγούν στο προσκήνιο με μια σταθερή και κλιμακούμενη συνεργασία, την οποία πρέπει να αναβαθμίσουμε. Πρώτιστη προτεραιότητα βέβαια έχει η συνεργασία μας με το Π.Τ Δυτικής Κρήτης και τα άλλα Π.Τ του ΤΕΕ, με τους κλαδικούς και επαγγελματικούς συλλόγους των μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης. Έπονται τα Επιστημονικά Επιμελητήρια και οι άλλοι επιστημονικοί φορείς.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή της Α.Μ.Α.Κ

 


Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.