ΕΝ ΟΙΚΩ ...

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ 2002 ΤΗΣ Δ.Ε.

Προς τα μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ηράκλειο 24 Μαρτίου 2003

 

Αγαπητέ Πρόεδρε της Αντιπροσωπείας,
δεν γνωρίζουμε αν στην ερχόμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας η Δ.Ε θα φέρει για συζήτηση και έγκριση τον Απολογισμό για το 2002 και τον Προγραμματισμό για το 2003, τόσο τον δικό της όσο και των Μονίμων Επιτροπών, όπως της έχεις ζητήσει. Το πιθανότερο είναι να παρουσιαστεί –όπως έγινε και πέρυσι- ως Απολογισμός της Δ.Ε για το 2002 μια συρραφή των 2μηνιαίων δραστηριοτήτων που φέρνει στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας -βλέποντάς το σαν ένα τυπικό διαδικαστικό θέμα εκ του Θεσμικού Πλαισίου- χωρίς Προγραμματισμό για το 2003.

Η άποψή μας περί Απολογισμού και Προγραμματισμού είναι διαφορετική, όπως την αναπτύξαμε και πέρυσι στην αντίστοιχη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας. Θα έπρεπε να είναι μια σημαντική στιγμή στη δράση του Τμήματος, που συνεκτιμώντας τη δράση του και τα αποτελέσματα που είχε, θα έδινε την ευκαιρία εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων για τον επανακαθορισμό της στάσης του στον προγραμματισμό του για τον επόμενο χρόνο.

Θεωρούμε λοιπόν ότι οφείλουμε, ενόψει της συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας, να γνωρίσουμε έγκαιρα και εγγράφως στα μέλη της τις εκτιμήσεις και απόψεις μας για το θέμα. Γι΄ αυτό σου υποβάλλουμε από τώρα το γραπτό αυτό κείμενο με τις συνοπτικές μας εκτιμήσεις και φυσικά επιφυλασσόμαστε να τις τεκμηριώσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα στις ομιλίες μας κατά την συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας.

Σημαντικό ακόμα είναι και το κείμενο – διαφωνία μας που υποβάλλαμε στις 12 Μαρτίου 2003, κείμενο που σου κοινοποιήσαμε, στο οποίο τεκμηριώνεται η βασική μας διαπίστωση πως «η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός του ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι πρωτοφανής», εκτίμηση που ταυτίζεται με την άποψη που ακούμε από όλο και περισσότερους συναδέλφους πως το Τμήμα περνά την χειρότερη 3ετία του.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε και τα δύο (2) κείμενα (το προηγούμενο και το παρόν) να αποσταλούν στους συναδέλφους– μέλη της Αντιπροσωπείας μαζί με την πρόσκλησή σου για την συνεδρίαση ώστε να λάβουν γνώση.

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας

Κατεργιανάκης Γιάννης
Κλάδος Αλέκος
Σοφουλάκης Μανόλης
Σφακιανάκη Βάννα
Τρουλλινός Θεόφιλος

 

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε ΤΟΥ 2002

Πολλά είναι τα προβλήματα που απασχόλησαν τους συναδέλφους και το 2002. Ισχύει αυτό που λέγεται «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την άσκηση του επαγγέλματός μας, τοπικά ή πανελλαδικά. Πώς τα αντιμετώπισε όμως η Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΑΚ;

Aπό την θεματολογία των συνεδριάσεών της και τις 2μηνιαίες εκθέσεις δραστηριοτήτων της -που κοινοποιούνται στα μέλη της Αντιπροσωπείας- προκύπτει πως δεν υπάρχει πουθενά η ταυτότητα και η σφραγίδα της πλειοψηφίας της Δ.Ε και του Προεδρείου της. Αλλά και στα θέματα που προτείναμε εμείς οι ενέργειες έμειναν στην μέση και έτσι δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να υπάρξουν.

Στασιμότητα παρουσιάζεται και στην κατεύθυνση της συνεργασίας μας με τα άλλα Επιμελητήρια, με το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, με άλλους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, στον τομέα της ενημέρωσης των συναδέλφων.

Σοβαρό από άποψη δεοντολογίας είναι και το πως αντιμετωπίζονται από πλευράς Δ.Ε και Προέδρου της (που καταρτίζει την Η.Δ) οι προτάσεις και τα θέματα που κατατίθενται στο Τμήμα. Θέματα και προτάσεις, όχι μόνο δικές μας, ή δεν μπαίνουν καθόλου για συζήτηση ή καθυστερούν υπερβολικά χάνοντας την επικαιρότητά τους.

Σοβαρό παραμένει και το θέμα της εκπροσώπησης και της συμμετοχής των συναδέλφων στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, που ολοένα και μειώνεται. Μοναδική εξαίρεση 2 εκδηλώσεις, η πρώτη για τις «Αστικές αναπλάσεις» που προτείναμε εμείς και η δεύτερη για το «Εθνικό Κτηματολόγιο» στο Ηράκλειο που πρότεινε ο Σύλλογος Τοπογράφων. Δεν κατευθύνουν πουθενά το σκάφος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, εξακολουθούν να το αφήνουν να αρμενίζει και προσπαθούν να αποφεύγουν τις ξέρες, όπως και πέρυσι διαπιστώναμε.

Φέτος δύο νέες εκτιμήσεις μπορούν να προστεθούν σε όσες και πέρυσι κάναμε.

Η πρώτη είναι πως όλο και συχνότερα δεν υλοποιούνται ούτε οι αποφάσεις της Δ.Ε κι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του Προεδρείου της. Παραδείγματα θα αναφέρουμε πολλά κατά την συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας. Φυσικά δεν εμφανίζεται ως άρνηση υλοποίησης αποφάσεων (αυτό δα έλειπε) αλλά ως αδυναμία λόγω φόρτου δουλειάς και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Η δεύτερη είναι πως εντείνεται ένας ιδιόμορφος ανταγωνισμός της Δ.Ε με την Αντιπροσωπεία, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Δ.Ε και ορισμένων μελών της Αντιπροσωπείας. Όλο και περισσότερο αμφισβητείται ο ρόλος της Αντιπροσωπείας και η δυνατότητά της εκ του Θεσμικού Πλαισίου μας να παίρνει πρωτοβουλίες και να συζητά θέματα. Αναπτύσσεται μια περίεργη και επικίνδυνη αντίληψη πως για να συζητήσει η Αντιπροσωπεία ένα θέμα χρειάζεται λίγο ή πολύ «προέγκριση» της Δ.Ε ή τουλάχιστο να έχει προσυζητηθεί το θέμα στην Δ.Ε, λες και η Δ.Ε είναι κάποια «Αρχή Διαχείρισης» για να προεντάσσει θέματα στην Αντιπροσωπεία. Η έλλειψη συνεργασίας και αρμονικών σχέσεων είναι έκδηλη και μεταξύ των παρατάξεων που συγκρότησαν τα Προεδρεία και μεταξύ των μελών των ίδιων των παρατάξεων.

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται αυτό που είχαμε συμπεράνει και το 2001, πως δηλαδή πως ο καιρός περνά και η πλειοψηφία της Δ.Ε συνεχίζει και το 2002 να:

α. Αντιμετωπίζει τα αναπόφευκτα, αποφεύγοντας τον Προγραμματισμό
β. Παρακολουθεί τα ...τρέχοντα, αφήνοντας έτσι ανεκπλήρωτους τους Στόχους
γ. Περιμένει να έρθει κανένα θέμα από άλλους, κι αυτό το αφήνει στην μέση αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα να φέρει αποτελέσματα

Το μόνο ελαφρυντικό που μπορεί να αναγνωριστεί είναι πως επί της ουσίας «απουσιάζουν» περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα κεντρικά όργανα του ΤΕΕ. Η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός είναι γενικότερος, είναι πανελλήνιος. Έτσι δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες κεντρικές, δεν «συμπαρασύρεται» το Τμήμα σε δράση από το κεντρικό ΤΕΕ. Η αρνητική αυτή συγκυρία απαιτούσε την υπερδραστηριοποίηση των Περιφερειακών Τμημάτων και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών συντονισμού τουλάχιστο της Περιφέρειας, μήπως και προλαβαίναμε κάποιες αρνητικές εξελίξεις. Γιατί είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια ο ρόλος και το έργο του μηχανικού όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται από την Πολιτεία, όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται αλλά ποινικοποιείται και παραγκωνίζεται.
Παρά αυτά τα δεδομένα εμείς επιμείναμε στην ανάγκη δραστηριοποίησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ αλλά και του ΤΕΕ γενικότερα. Μέσω των θεμάτων που προτείναμε στα όργανα (βλέπε τους πίνακες που ακολουθούν) προσπαθήσαμε να επιδιώξουμε στόχους όπως :

Ανάδειξη προβλημάτων κατά την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού (ελευθέρων επαγγελματιών, μελετητών, εργολάβων, υπαλλήλων)

Ανάδειξη των καταστρατηγήσεων της νομιμότητας από φορείς δημοσίου συμφέροντος (μελετοκατασκευές, αυτεπιστασίες, λειτουργίες συλλογικών οργάνων, Προγραμματικές Συμβάσεις κλπ)

Παρεμβάσεις των φορέων μας και κυρίως του ΤΕΕ/ΤΑΚ σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (κυρίως αναπτυξιακά και πόλης Ηρακλείου) στην κατεύθυνση ανάκτησης του χαμένου κύρους και επιρροής του Τμήματος και οικοδόμησης των αναγκαίων συμμαχιών με άλλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς

Βελτιώσεις της δομής και λειτουργίας του ΤΕΕ συνολικά (Θεσμικό πλαίσιο ΤΕΕ, Οργανισμός του) και του Τμήματος (Ιστοσελίδα του, επέκταση κτιρίου)

Ανάδειξη ασφαλιστικών προβλημάτων (ΤΣΜΕΔΕ, ΚΥΤ, Τράπεζα Αττικής)

Διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Μέσω των θεμάτων που προτείναμε και των εισηγήσεων που καταθέσαμε το 2002 στην Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΑΚ (όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στον πίνακα) επιδιώξαμε την προβολή του αναντικατάστατου ρόλου του μηχανικού, την ανάκτηση μέρους του απολεσθέντος κύρους του, την αλλαγή πλεύσης και την δραστηριοποίηση του Τμήματος.

Μπορείτε να φανταστείτε τι θέματα θα είχε να συζητήσει η Δ.Ε αν δεν υπήρχαν τα θέματα που εμείς προτείναμε, με γραπτές πάντα εισηγήσεις ; Σε όλη αυτή την δραστηριότητα της «αντιπολίτευσης», ποια δραστηριότητα έχει να αντιπαραθέσει η «συμπολίτευση»;

Θα συνεχίσουμε να ασκούμε την κριτική μας στις ανεπάρκειες, στην αναποτελεσματικότητα, στην έλλειψη βούλησης και πρωτοβουλιών, στην απουσία από τα δρώμενα του Προεδρείου και της πλειοψηφίας της Δ.Ε.

Την έντονη δραστηριότητά μας αλλά και την αυστηρή κριτική μας θα συνεχίσουμε να ασκούμε και το 2003. Πάντα δημιουργικά και σε θετική κατεύθυνση, πάντα πιστοί στις δυνατότητες του κλάδου μας θα συνεχίσουμε τη δράση μας με δραστηριότητα μέσα στα όργανα, με περισσότερη και πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση των συναδέλφων αλλά και με ευρύτερη δραστηριότητα έξω από τα όργανα, δίνοντας προτεραιότητα για το 2003 στις παρακάτω ενότητες θεμάτων :

Παραγωγή ιδιωτικών έργων και θεσμικό πλαίσιό της, προβλήματα ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών

Κλιμάκωση και συντονισμός ενεργειών των φορέων μας για «Πλήρεις μελέτες και ποιοτικά έργα», αντιμετώπιση των κάθε είδους καταστρατηγήσεων

Επιστημονική δραστηριότητα και επιμόρφωση μηχανικών

Βελτίωση των περιβαλλουσών συνθηκών που επηρεάζουν την άσκηση του έργου των μηχανικών και των πολιτών γενικότερα (παρεμβάσεις, αναπλάσεις, περιβάλλον)

Ισοτιμίες πτυχίων και επαγγελματικά δικαιώματα, κατοχύρωση και αναβάθμιση των πτυχίων μας

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας

Κατεργιανάκης Γιάννης
Κλάδος Αλέκος
Σοφουλάκης Μανόλης
Σφακιανάκη Βάννα
Τρουλλινός Θεόφιλος


 

 

Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.