ΕΝ ΟΙΚΩ ...

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΕΕ/ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ

 

ΠΡΟΣ: Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ηράκλειο 30 Απριλίου 2004

 

Καταθέτουμε και γραπτά τις απόψεις και προτάσεις που αναπτύξαμε στην συνεδρίαση της Δ.Ε της Πέμπτης 29 Απριλίου 2004 κατά την συζήτηση του θέματος «Συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΔΚ».

Συμφωνούμε με την πρόταση της Δ.Ε του Τμήματος Δυτικής Κρήτης για συγκρότηση 2 κοινών Ομάδων Εργασίας με θέματα:

α) «Ενέργεια – Προϋπόθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Κρήτης», με την συμπλήρωση όμως στο ενδεικτικό αντικείμενο της Ομάδας την εξέταση και τεκμηρίωση πρότασης χωροταξικής κατανομής των σταθμών βάσης στην Κρήτη, μετά μάλιστα και το θετικό σενάριο της εισαγωγής φυσικού αερίου στο νησί και την χρήση του ως καυσίμου ύλης στους ενεργειακούς σταθμούς.

β) «Η ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων και η εφαρμογή των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στα μεγάλα κτίρια στην Κρήτη».

Εφόσον ληφθεί άμεσα η απόφαση της συγκρότησης των 2 αυτών κοινών Ομάδων Εργασίας να ζητηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης η χρηματοδότησή τους, με επιβεβαίωση του αντικειμένου τους και των προδιαγραφών εργασίας τους απ’ αυτήν.

Καταθέσαμε ακόμα και την παρακάτω πρόταση διεύρυνσης της συνεργασίας μας με το ΤΕΕ/ΤΔΚ με άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Με δεδομένα ότι άμεσα ολοκληρώνεται η τροποποίηση του Γ΄ ΚΠΣ και οριστικοποιείται το προγραμματικό - χρηματοδοτικό πλαίσιο μέχρι το 2006, ότι ταυτόχρονα ανοίγει το κεφάλαιο σχεδιασμού και προγραμματισμού για το επόμενο Δ΄ ΚΠΣ (2007-2013), ότι είναι πολλαπλά διαπιστωμένα το αναπτυξιακό έλλειμμα της Κρήτης και ιδίως η υστέρησή της σε έργα υποδομής αλλά και το έλλειμμα ολοκλήρωσης και εφαρμογής του χωροταξικού και κάθε άλλου σχεδιασμού, προτείναμε την κοινή δράση των Τμημάτων μας στις παραπάνω κατευθύνσεις με ενέργειες όπως:

1. Κοινό Συνέδριο ή 2ημερίδα με τίτλο «Περιφερειακός Σχεδιασμός δράσεων προστασίας και ανάδειξης Περιβάλλοντος», με προτεινόμενο χρόνο διεξαγωγής τον Φεβρουάριο του 2005 και με ενδεικτικό θεματολόγιο :

α) Αποτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών – δράσεων

β) Αναγκαία ολοκλήρωση του υπάρχοντος σχεδιασμού και

γ) Νέες δράσεις – καινοτόμες παρεμβάσεις.

Σκοπός της εκδήλωσης θα είναι η ανάδειξη αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος του νησιού, η σημασία της προστασίας και ανάδειξής του στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών, ο εντοπισμός αδυναμιών και λαθών ώστε να βελτιωθούν τα επόμενα βήματα αλλά και ο προβληματισμός για νέα πεδία και περιεχόμενα δράσεων.

Εφόσον συναποφασιστεί εξυπακούεται πως πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί κοινή Ομάδα Εργασίας που θα επεξεργαστεί και θα συγκεκριμενοποιήσει την πρόταση, ώστε να την εισηγηθεί στα 2 όργανα για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Στην συνέχεια πρέπει να συγκροτηθούν Επιστημονική Επιτροπή για την προετοιμασία των εισηγήσεων και Οργανωτική Επιτροπή για τα πρακτικά θέματα της εκδήλωσης. Μένει ανοικτό το θέμα της συνδιοργάνωσης ή μη της εκδήλωσης με άλλους επιστημονικούς φορείς (π.χ Γεωτεχνικό και Οικονομικά Επιμελητήρια). Θετικό θα ήταν η εκδήλωση αυτή να ενταχθεί στην HELECO και γιατί όχι να βάλει υποθήκη για διεκδίκηση διοργάνωσης επόμενης HELECO (π.χ του 2007) στην Κρήτη.

2. Κοινό Συνέδριο με τίτλο «Αναπτυξιακός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη στην Κρήτη», με προτεινόμενο χρόνο διεξαγωγής τον Οκτώβριο του 2005 και με ενδεικτικό θεματολόγιο:

α) Ολοκλήρωση υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ και αναπτυξιακό έλλειμμα της Κρήτης

β) Αειφόρος ανάπτυξη και επόμενος αναπτυξιακός σχεδιασμός Δ΄ ΚΠΣ και

γ) Κάλυψη ελλείμματος και νέες καινοτόμες δράσεις και παρεμβάσεις.

Σκοπός του Συνεδρίου θα είναι η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα δράσεων, η ανάδειξη του απομένοντος ελλείμματος, η προβολή των αναγκών αφού τις επεξεργαστούμε από κοινού, ο προβληματισμός για νέες δράσεις στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και η προετοιμασία για την κατάρτιση του προγράμματος της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου.

Εφόσον συναποφασιστεί και αυτό το Συνέδριο η προετοιμασία του πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα της προηγούμενης εκδήλωσης και παραμένει επίσης ανοικτό το ζήτημα της συνδιοργάνωσής του με άλλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Εξυπακούεται πως και για τα δύο θα χρειαστούν πολλές συνεργασίες με τους εμπλεκόμενους φορείς αναπτυξιακού σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων. Αναγκαίο θα είναι να εξασφαλιστούν συμμετοχές από αρμόδια Υπουργεία και κεντρικούς φορείς αλλά το βάρος πρέπει να δοθεί στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της, ως υποκείμενα του προβληματισμού και αποδέκτες των δράσεων.

Καλό τέλος θα ήταν να ζητηθεί η χρηματοδότηση και η στήριξη των εκδηλώσεων από το ΤΕΕ και την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.