ΕΝ ΟΙΚΩ ...

 

ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ

ΠΡΟΣ: Την Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΑΚ
ΚΟΙΝ: Πρόεδρο Αντιπροσωπείας, Ν.Ε Λασιθίου, ΕΜΔΥΔΑΣ, Σύνδεσμο Εργοληπτών Ν. Ηρακλείου, Κλαδικούς Συλλόγους

Ηράκλειο 07 Νοεμβρίου 2002

Συνάδελφε Πρόεδρε,

Πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε προσπάθεια καθορισμού νέων λατομικών ζωνών, τόσο στον Ν. Ηρακλείου όσο και στον Ν. Λασιθίου. Την τελευταία 10ετία ουσιαστικά μόνο η λατομική ζώνη Δαμάστας έχει προστεθεί στο δυναμικό του Ν. Ηρακλείου, ενώ από ότι πληροφορούμαστε παλιά λατομεία λειτουργούν με παρατάσεις και ετοιμάζονται να κλείσουν είτε για περιβαλλοντικούς λόγους είτε γιατί έχουν εξαντλήσει τις παραγωγικές δυνατότητές τους (Παρθένι, Γούρνες).

Αν αυτό συμβεί στο επόμενο διάστημα 1-2 ετών, απομένουν στον Ν. Ηρακλείου μόνο τα λατομεία Μεσσαράς και Δαμάστας (του αυτού ιδιώτη) και των Ζωφόρων (μικρής παραγωγικότητας και κυρίως για τις ανάγκες της Δομικής). Ταυτόχρονα στον Ν. Λασιθίου παραμένουν με πολλά προβλήματα οι περιοχές Ιεράπετρας και Σητείας, ενώ στον Αγ. Νικόλαο δεν υλοποιείται η απομάκρυνση των 2 λατομείων (Αλεξανδράκη και Μασσάρου) από τις κατοικοιμένες πια περιοχές τους παρά το ότι έχουν εξευρεθεί νέες λατομικές ζώνες, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι έχουν αποκτήσει ιδιοκτησία αλλά καθυστερούν υπερβολικά τα έργα υποδομής.

Αποτέλεσμα αυτών θα είναι η έλλειψη αδρανών υλικών τα επόμενα χρόνια, χρόνια πλήρους ανάπτυξης των έργων τόσο του Γ΄ ΚΠΣ όσο και των Ολυμπιακών Έργων, αλλά και η δημιουργία ιδιότυπης μονοπωλιακής κατάστασης στον χώρο της εμπορίας αδρανών υλικών, με δυσμενείς συνέπειες και στο κόστος των έργων και στην αγορά γενικότερα.

Το θέμα είναι σοβαρό ή κι αν δεν εμφανίζεται σήμερα έτσι σίγουρα έτσι θα εξελιχθεί, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα πρόθεση της Πολιτείας (Περιφέρεια Κρήτης και κυρίως οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ηρακλείου, Λασιθίου που είναι οι καθ΄ύλην αρμόδιες) να κινήσει τις διαδικασίες θέσπισης και δημιουργίας νέων λατομικών ζωνών. Διαδικασίες που είναι από τη φύση τους χρονοβόρες, προϋποθέτουν κοινή προσπάθεια πολλών εμπλεκομένων φορέων και είναι δύσκολες για την Κρήτη λόγω ιδιότυπων ιδιοκτησιακών και άλλων συνθηκών (δασικά, μοναστηριακά, δημόσια και ιδωτικά, μικρές ιδιοκτησίες κλπ).

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε στην Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΑΚ την σύσταση Ομάδας Εργασίας που σύμφωνα με τις παρακάτω προδιαγραφές θα διερευνήσει το πρόβλημα και στο βαθμό που το επιβεβαιώσει θα τεκμηριώσει την ανάγκη εξεύρεσης νέων λατομικών ζωνών στους 2 Νομούς.

Η Ομάδα Εργασίας μπορεί επίσης να προεκτιμήσει τις ανάγκες σε αδρανή υλικά τα επόμενα 10 τουλάχιστο χρόνια και να προσπαθήσει να κατανείμει χωροταξικά αυτές τις ανάγκες ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα καλύτερης χωρικής διασποράς των λατομικών ζωνών, αντιμετωπίζοντας έτσι και τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων αλλά και διασφαλίζοντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σε όφελος του κόστους των έργων και της αγοράς γενικότερα.

Επειδή το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς ως ΤΕΕ/ΤΑΚ, αλλά και τους εργολήπτες και τους κατασκευαστές και γενικά τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, προτείνουμε να κληθούν οι φορείς τους στην συνεδρίαση της Δ.Ε που θα συζητήσει το θέμα, πράγμα που ελπίζουμε να γίνει σύντομα.

Επειδή ακόμα το πρόβλημα είναι πρόβλημα όλης της κοινωνίας και βασικά της Πολιτείας προτείνουμε, αν αποφασιστεί η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας, να ζητηθεί από την Περιφέρεια η χρηματοδότηση της Ομάδας Εργασίας. Έτσι κι αλλοιώς αυτή είναι που θα αξιοποιήσει –αν θέλει- τα πορίσματα και τις προτάσεις μας που θα προκύψουν και θα τεκμηριώνονται από την εργασία της Ομάδας.

Τα μέλη της Δ.Ε.
Κλάδος Αλέκος
Σφακιανάκη Βάννα
Τρουλλινός Θεόφιλος


 

Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.