ΕΝ ΔΗΜΩ ...

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο, 28 Νοεμβρίου 2003

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2004-2006 ΣΤΟ Τ.Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ/ΤΑΚ

 

Η τριετία που πέρασε (2001-2003) ήταν μια κρίσιμη τριετία.

Η συγκυρία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ και των Ολυμπιακών Έργων σε συνδυασμό με τη διαχρονική άρνηση του πολιτικού μας συστήματος να λειτουργήσει με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μακρόχρονο προγραμματισμό, οδηγεί όλο και περισσότερο στη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων στους τομείς των κατασκευών και των μελετών, πράγμα που ευνοεί και η ευθυγράμμιση με τις διεθνείς αντιλήψεις για την οικονομία. Αντιλήψεις που οδηγούν στην υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνικής. Παιδεία, επιστήμη και τεχνική αντί να αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις και προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, θεωρούνται πλέον εμπόδια στην ανάπτυξη του συστήματος της παγκοσμιοποίησης.

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την απαξίωση του έργου και του ρόλου των μηχανικών, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων παραγωγών, αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας των έργων, του περιβάλλοντος, του δομημένου χώρου και της ποιότητας ζωής. Χαρακτηριστικά δείγματα γραφής αυτής της πολιτικής είναι τα πρόσφατα Νομοσχέδια περί νομιμοποίησης κάθε αυθαιρεσίας, είτε πρόκειται για καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων και δασών, είτε πρόκειται για παράνομη δόμηση. Σήμερα πλέον τιμάται η παρανομία και περιφρονείται η νομιμότητα!

Σε τέτοιες συνθήκες ο ρόλος του ΤΕΕ και του ΤΕΕ/ΤΑΚ θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός και παρεμβατικός και, παράλληλα, υποστηρικτικός για τα μέλη του που εργάζονται μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αντί γι αυτό, το ΤΕΕ και το ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες αυτές απαιτήσεις. Ειδικά στο ΤΕΕ/ΤΑΚ, οι συνεργαζόμενες παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΚΜ, προσκείμενες στα μεγάλα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και εξαρτώμενες από αυτά, δεν θέλησαν και δεν μπόρεσαν να αντιπαρατεθούν στις παραπάνω πολιτικές, μετατρέποντας τον φορέα των μηχανικών σε θεατή των εξελίξεων και ενίοτε σε υπερασπιστή τους.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που το ΤΕΕ/ΤΑΚ απέκτησε φωνή -κυρίως χάρις στη δημιουργική αντιπολίτευση την οποία ασκήσαμε, την επεξεργασία θεμάτων και προτάσεων τις οποίες υποβάλαμε- η φωνή του ήταν αδύναμη, αβέβαιη και παροδική χωρίς συνέπεια, συνέχεια και αποφασιστικότητα. Είναι δεδομένο ότι για να μπορέσεις να πείσεις είναι αναγκαίο πριν από όλα να είσαι πεισμένος ο ίδιος και αυτό δεν συνέβη, εκτός των άλλων, γιατί το Προεδρείο του ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν στηρίχθηκε από τις δυνάμεις που το συγκρότησαν!

Η τριετία 2004-2006 θα είναι ακόμα πιο κρίσιμη.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των πολιτικών εκλογών, οι πολιτικές επιλογές δεν θα αλλάξουν. Η διοχέτευση πόρων στην περιφέρεια και η εξαγγελλόμενη στροφή στην περιφερειακή ανάπτυξη -ακόμα κι αν υλοποιηθούν- δεν σημαίνουν ανάπτυξη των περιφερειακών παραγωγικών δυνάμεων, των μικρών και μεσαίων μηχανικών αλλά ούτε και των άλλων τοπικών παραγωγών. Σημαίνουν κυρίως μετατόπιση των ενδιαφερόντων των μεγάλων συμφερόντων στην περιφέρεια. Προβλέπουμε λοιπόν:

•  Περαιτέρω περιθωριοποίηση των μικρών και μεσαίων σχημάτων παραγωγικών επιχειρήσεων των μηχανικών, ιδιωτικών και δημοσίων έργων.

•  Κλιμάκωση της υποβάθμισης και του παραγκωνισμού των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών.

•  Μετάθεση όλων των ευθυνών στις πλάτες των μηχανικών, ανεξάρτητα αν αυτές τους ανήκουν.

•  Επιδείνωση των ήδη σοβαρών ασφαλιστικών προβλημάτων.

•  Επιδείνωση των συνθηκών άσκησης της εργασίας των μηχανικών και ιδιαιτέρως των νέων.

Το πλαίσιο των εξελίξεων αυτών υπαγορεύεται από όρους «ελεύθερης αγοράς», αθέμιτου ανταγωνισμού και αδιαφάνειας.

Η πορεία αυτή είναι προδιαγεγραμμένη, τα μέχρι σήμερα δείγματα αυτό πιστοποιούν και οι τοπικοί φορείς δείχνουν απρόθυμοι ή ανέτοιμοι να αντιδράσουν.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι απαραίτητο να γίνει μια βαθιά τομή στο ΤΕΕ, τομή αντιπροσώπευσης, τομή δημοκρατίας και επιλογών . Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση της εκπροσώπησης ανεξάρτητων περιφερειακών δυνάμεων -όπως η ΑΜΑΚ, εκφραστών των περιφερειακών αναγκών και συμφερόντων και όχι των κομματικών σκοπιμοτήτων. Οι ανάγκες αυτές σήμερα δε βρίσκονται μέσα στις προτεραιότητες του ΤΕΕ πού παραμένει ένας συγκεντρωτικός οργανισμός, εκφραστής των μεγάλων γραφείων-επιχειρήσεων του κέντρου. Αυτός είναι και ο λόγος που διεκδικούμε την εκπροσώπησή μας και στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι απαραίτητο επίσης να υπάρξει αλλαγή πορείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Μας χρειάζεται ένα ΤΕΕ/ΤΑΚ ενεργό, συνειδητοποιημένο στο ρόλο του, αποφασιστικό, με συνέπεια και συνέχεια στη συλλογική δράση του, που:

•  θα υπηρετεί και θα στηρίζει τους μηχανικούς,

•  θα υπερασπίζεται την επιστήμη και την τεχνική, τον σχεδιασμό, τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, τις πλήρεις μελέτες και τα ποιοτικά έργα,

•  θα συνεργάζεται με την κοινωνία και τους φορείς της για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας και των παραγωγών της.

Αυτούς τους στόχους δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε την νέα τριετία 2004-2006, εντείνοντας την προσπάθεια και τη δράση μας.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ και του ΤΕΕ/ΤΑΚ το μήνυμά μας πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο σαφές:

> Μήνυμα αντίστασης στην ακολουθούμενη πολιτική που απαξιώνει το ρόλο και το έργο του μηχανικού, που τον ισοπεδώνει παραγωγικά και τον καταδικάζει ισοβίως ποινικά.

> Μήνυμα απεγκλωβισμού από τις κομματικές παρατάξεις που υποτάσσουν την αυτοτέλεια του φορέα, την αξιοπιστία του έργου του μηχανικού στα μικροκομματικά τους συμφέροντα.

> Μήνυμα για δράση του ΤΕΕ στην υπηρεσία των μαχόμενων μηχανικών, στην προάσπιση της επιστήμης και της τεχνικής, σε όφελος του τόπου.

Έχουμε διαπιστώσει, και είναι πολύ αισιόδοξο, ότι οι συνάδελφοι έχουν υιοθετήσει αυτά τα μηνύματα που μεταφέρουμε με συνέπεια, με την ενεργό παρουσία μας, τις εκδόσεις μας, την επικοινωνία που έχουμε μαζί τους.

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής 30 Νοεμβρίου, εκφράζουμε την βεβαιότητα ότι η παράταξη «ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» (Α.Μ.Α.Κ), θα είναι σημαντικά ενισχυμένη στα όργανα του ΤΕΕ και του ΤΕΕ/ΤΑΚ και θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.

 

 
Επικοινωνείστε με amak@tee.gr για σχόλια, ερωτήσεις και πληροφορίες.